Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İlk kez gündüz gözüyle bu kadar net görüntülendi

/ Kaynak: AA
İlk kez gündüz gözüyle bu kadar net görüntülendi

YAŞAM Haberleri  / AA

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan karakulak, çok ender rastlanan vahşi kedi türü 'karakulak' Marmaris'te güpegündüz avını yerken görüntülendi.

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altındaki 120 memeli arasında yer alan kedigiller familyasından karakulak, ilk kez avını yerken Marmaris'te görüntülendi. Marmaris-Datça karayolunda aracıyla seyir halinde olan turizmci Ramazan Coşkuner, yol kenarında bir yabani hayvanın avını yemeye çalıştığını fark etti. Aracını durdurarak cep telefonuyla bu anın fotoğraflarını çeken Coşkuner'i gören diğer araç sürücülerinin de durması üzerine yabani hayvan, yediği tavuğu bırakarak ormanlık alana kaçtı.

Çektiği fotoğrafları sosyal paylaşım sitesine koyan Coşkuner'in fotoğrafladığı hayvanın Türkiye'de, Ege ve Akdeniz'de çam ormanları arasında yaşadığı bilinen ancak bugüne dek çok fazla görüntülenemeyen karakulak olduğu anlaşıldı.

Tavuğu yakınlardaki bir evin kümesinde aldığı tahmin edilen karakulağa, Marmaris'te ender de olsa rastlandığı ancak ilk kez gündüz bu kadar net görüntülendiği belirtildi. Fotoğrafların aynı zamanda karakulağın doğal ortamında avını yerken çekilmiş ilk görüntüleri olduğu kaydedildi.
İlk kez gündüz gözüyle bu kadar net görüntülendi
- "Tecrübesiz ve genç bireyler bu şekilde avlanabiliyor"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüntülen vahşi kedinin genç bir karakulak olduğunu söyledi.

Nesli azaldıkça tecrübesiz karakulakların bu şekilde insan alanlarına yaklaşıp evcil hayvanlar üzerinden beslenebildiğine işaret eden İlemin, "Popülasyon azaldıkça özellikle tecrübesiz ve genç bireylerin bu şekilde insan alanlarına yaklaşıp evcil hayvanlar üzerinden beslendiklerini biliyoruz. Bunun önüne geçebilmek amacıyla karakulak gibi nesli tehdit ve tehlike altında olan türlerin yaşadıkları doğal habitatların korunması ve bu habitatlarda insan etkisinin en az seviyede olması gerekmektedir. Böylece insan-yaban hayatı çatışmalarının önüne geçmiş oluruz" dedi.

Tavuk gibi kümes hayvanlarının karakulakların doğal avları olmadığını, bu durumun nadir rastlanan bir olay olduğunu vurgulayan İlemin, vatandaşların bu konuda kaygı duyarak bu hayvanlara zarar vermemesi gerektiğini kaydetti.

İlemin, daha önce karakulağın yerken görüntülendiğini kendisinin de görmediğini sözlerine ekledi.

- Adını Türkler koydu

Dış görünümüyle vaşağa benzetilse de aslında tamamen farklı bir tür olan vahşi kediye karakulak adını, kulaklarının kenarındaki siyah çizgilerden esinlenerek Orta Asya'da Türkler koydu.

Karakulakın Latince adı da bu nedenle "Caracal Caracal" olarak benimsendi. Ortalama ağırlığı 7- 9 kilo arasında değişen karakulakların yalnız yaşadıkları biliniyor. Geceleri avlandığı ve doğada çok iyi gizlenebildiği için vahşi yaşamda görebilmek çok zor olan karakulaklar, genellikle küçük kemirgenler ile besleniyor.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...