İran'la vergiler kalkıyor

İran'la vergiler kalkıyor

Ekonomi Haberleri

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında İran'a düzenlenecek ziyarette gümrük vergilerinin kaldırılması için yol haritası çizilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ocak ayı sonunda İran'a yaptığı ziyaret meyvelerini vermeye başladı. Ziyaret sırasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması fiilen hayata geçiyor. Pek çok üründe gümrük vergisi indirimleri de yolda. nbsp;İran, 2013 yılında, 5+1 ülkeleriyle Cenevre Zaptı imzalamış ve ambargolar büyük oranda yumuşatılmıştı. Bu adımın ardından Başbakan Erdoğan, ocak ayında gerçekleştirdiği Tahran ziyareti sırasında "Tercihli Ticaret Anlaşması"na imza atmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle İran, Türkiye'den ithal edilecek 125 sanayi ürününe yüzde 30-40 oranlarında gümrük vergisi indirimi uygulayacak. Türkiye ise İran'dan ithal edilecek 140 tarım ürününde gümrük indirimine yönelecek. nbsp;Gümrük vergi indirimine tabi olacak sanayi ürünleri arasında; temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilyanın bulunduğu belirtildi. Bu adımlar, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında İran'a düzenlenecek ziyarette pekiştirilecek ve uygulama için yol haritası çizilecek. Kalabalık bir iş adamı heyetinin de dahil olacağı ziyaretin 15-17 Nisan tarihleri arasında Tahran ve Tebriz'de gerçekleştirileceği bildirildi. Ayrıca, Türkiye - İran Gümrük İdaresi Başkanları da önümüzdeki günlerde bir araya gelerek uygulamaya dönük tedbirleri gözden geçirecek.
Oğuzhan Şahin/TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...