Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında

/ Kaynak: DHA
'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en güzide birliklerinden, 'efsane tugay' olarak nitelendirilen 2'nci Komando Tugayı, Bolu'da en zorlu eğitimlerden geçti.

Mavi bereliler, 'Köroğlu'nun diyarı' Bolu'da en zorlu eğitimlerden geçti. 2'nci Komando Tugayı'nın Bolu'nun Dağlar'ında düzenlediği tatbikatta kar, yağmur ve soğuk havaya aldırış etmeyen eğitimli komandolar, üstün yeteneklerini geliştirirken, operasyonlarıyla geceyi gündüze çevirdi. Tatbikatta, mağaraların ağızlarına atılan top kameralarla teröristleri görüntüleyerek baskın düzenleyen, binalardaki ve mevzilerdeki teröristleri etkisiz hale getiren komandolar her an muharebeye hazır olduklarını gösterdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en güzide birliklerinden, 'efsane tugay' olarak nitelendirilen 2'nci Komando Tugayı, Bolu dağlarında düzenlediği tatbikatı Doğan Haber Ajansı'na açtı. Adı Bolu ile bütünleşmesi nedeniyle pek çok yerde 'Bolu Komando Tugayı' olarak anılan 2'nci Komando Tugayı, Kıbrıs Barış Harekatı ve sınır ötesi operasyonlardaki başarıları nedeniyle iki kez Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile taltif edilirken, iki madalyayı tugay sancağında gururla taşıyor.
DAĞLARDA 96 SAAT
'En etkili silahın iyi eğitimli ve ölümü göze alan insan' olduğu düşüncesiyle eğitim yapan ve tamamen profesyonel komandolardan oluşan 2'nci Komando Tugayı'nda tüm birlikler Bolu'nun dağlarında 96 saat süren tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikat için gerçek muharebe sahasını aratmayacak şekilde terörle mücadele edilen bölgelerdeki alanlara benzer yerler seçildi. Dağ, mağara, sarp kayalar, makilik, sık orman, dere yatakları, binalar, karla kaplı alanlar tatbikatta kullanılırken, kar, yağmur ve soğuk hava, fiziki yeteneği yüksek savaşçı ruha sahip komandoların operasyon yeteneğini etkilemedi. Muharebe sahasının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek her türlü silah ve teçhizatla donatılan ve tüm ihtiyaçlarını yanlarında bulunduran komandolar, zor iklim ve arazi şartlarında 96 saat boyunca operasyonda tetikte bekledi. 2'nci Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer tatbikat boyunca birlikleri izleyerek, komandoları sevk ve idare etti.
EN SON NESİL TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR
Tatbikatta, senaryo uyarınca arazide görülen teröristlerin mevzilerine operasyon düzenlendi. Teröristleri canlandıran karşıt kuvvetin bulunduğu mevziye komando timleri, gece görüş cihazları ve termal cihazlar yardımıyla hızla sızarken, terörist mevzilerini yoğun ateş altına aldı.
Bir başka operasyonda ise mağaraya gizlenen teröristlere 'Teslim ol' çağrısında bulunuldu. Teröristlerin ateşle karşılık vermesi üzerine komandolar teknolojiden de yararlanarak operasyon için düğmeye basarken, elinde mönitör bulunan bir komando görüntü alabilmek için top kamerayı mağaranın ağzına attı. İçerideki teröristlerin kamera sayesinde sayısının belirlenmesi ardından makineli tüfek atışlarıyla mağara ateş altına alındı. Mağaranın ağzına kadar sızan komandolar içeri girerek teröristleri etkisiz hale getirdi.
Diğer operasyonda ise, bölgeden kaçarak bir binaya giren teröristlerin etrafı sarıldı. Birbirlerini koruyarak, işaretle sevk edilen ve yönlendirilerek binayı kuşatan komandolar operasyon için hazırlıklarını tamamlarken, sis bombalarının atılması ardından birinci kata dayanan merdivenle binaya girdi. Kapıdan içeri giren komandolar teröristleri etkisiz hale getirdi. Gece operasyonlarında teröristleri mevzilerine kadar takip eden komandolar, gece görüşü sağlayan gece görüş ve termal cihazları ile geceyi gündüze çevirdi. Karanlıkta, iyi eğitilmiş bir komando timi düşman bölgesine sessizce sızmayı başardı.

nbsp;'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında


HELİKOPTERDEN CESARET İSTEYEN İNİŞ
Tatbikatta ayrıca operasyon bölgelerine helikopterle komandolar bırakılırken, komandoların ne kadar cesaretli ve güçlü oldukları da gözler önüne serildi. Komandolar helikopterden sarkıtılan halatlardan baş aşağı silahlarıyla birlikte, helikopterlerle iniş imk?nı olmayan ormanlık alana inerken, bir başka bölgede de karla kaplı alana beyaz kar kıyafetleriyle inerek operasyon yaptı. Tatbikatta komandolar tüm silahlarını da kullandı. RPG-7 roketatar, bombaatar, uçaksavar ve havanlarla belirlenen tüm hedefler başarıyla imha edildi.
nbsp;'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında


DAĞCILIK EĞİTİMİ
Dağcılık eğitimlerinde ise komandolar iki dağın arasında 110 metre uzunluğunda ve 80 metre yüksekliğinde gerilen halat köprülerin üzerinde yürüdü. Askerler ayrıca, sarp kayalıklardan halatlarla baş aşağı indi, yaralıları sırtlarına bağlayarak aşılamaz görünen sarp bölgelerden indirirken, muharebe ortamlarında karşılaşabilecekleri engellerden geçiş teknikleri gerçekleştirildi. Bolu 2'nci Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, zorlu muharebe şartlarına uygun olarak seçilen arazide, gerçekten muharebe eder gibi tatbikat yapan ve görevlerini başarıyla yerine getirerek verilecek her türlü göreve daima hazır olan komandolarını kutladı.
nbsp;'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında
nbsp;'Efsane tugay' Köroğlu'nun dağlarında


GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...