Yabancı hastadan 20 milyar $ gelecek

Yabancı hastadan 20 milyar $ gelecek

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de devlet desteğiyle hızlı büyüyen sağlık turizmine ağırlık verilmesi istendi.

Türkiye'de bundan 10 yıl önce ameliyat günü için aylarca bekleniyordu. Bugün ise yabancı ülkelerden gelen 170 bin hasta, 2.5 milyar dolar bıraktı. 2023'te ise sağlık turizminden 20 milyar dolar bekleniyor. nbsp;Türkiye'de devlet desteğiyle hızlı büyüyen sağlık turizmine ağırlık verilmesi istendi. 2008 yılında tedavi amacıyla 56 bin kişinin geldiği Türkiye, 2013 yılında yaklaşık 170 bin sağlık amaçlı turisti ağırladı, yaklaşık 2.5 milyar dolar gelir elde etti. Yabancı hastalardan elde edilen gelirlere yüzde 50 vergi indirimi sağlanan Türkiye'de, 2023 yılında 20 milyar dolar sağlık turizmi geliri hedefleniyor. Sektörün bu hedefe ulaşmada izleyeceği yol, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından masaya yatırıldı. MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu önderliğinde gerçekleştirilen ve "2023 Vizyonunda Sağlık Sektörü" toplantısında konuşan konuşan MÜSİAD Sağlık Sektör kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, Türkiye'nin son 10 yılda sağlık alanında büyük gelişmeler kaydettiğini, 2023'te ise sektörden daha fazla pay alabileceğini ifade etti. Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkaslar ve Rusya'nın toplam ilaç ithalatının 291 milyar dolar olduğunu, bu miktardan sağlanacak yüzde 1'lik payın bile 3 milyar dolara yakın olduğunu söyleyen Sarpkaya, "Yıllık bütçesi 15 milyar dolar olan sağlık turizminden ülkemiz çok daha fazla pay almalı. Yerli ilaç sanayinin yıllık 100 milyar dolar bütçesi var. Biz bunu ülkemize nasıl kazandırırız; bunun formülünü aradık. İlaç sektöründe babayiğitler olduğunu söylemek istiyorum. 2023'e, Ar-Ge ile geliri büyüterek gidebiliriz" diye konuştu. MÜSİAD Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Dede ise, muayene randevuları için haftalarca bekletilen, ameliyat için 3 ay sonrasına gün verilen Türkiye gitmiş, yurt dışında rahatsızlanan vatandaşını ambulans uçakla alıp ülkeye getiren Türkiye'yi yaşıyoruz. Hükümetimize minnettarız" dedi.

Bir hasta 6-15 bin dolar gelir
bırakıyor
Dünyada birçok insan daha az maliyetle göz, diş, ortopedik, estetik operasyon yaptırırken, gittiği bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini de görüyor ve toplamda 100 milyar dolarlık hacim oluşturuyor. nbsp;Türkiye ise son yıllarda bu alanda hızlı ilerledi. nbsp;
- Medikal turizmde Asya ülkeleri öne çıkıyor. Bölge yılda 1.3 milyon medikal turist çekiyor.
- Türkiye'ye ise 2008'de 56 bin 276 yabancı hasta geldi. 2013'te ise 170 bin hasta 2.5 milyar dolar bıraktı. nbsp;
- Almanya'dan Sudan'a kadar birçok ülkeden hasta geldi. Yüzde 92'si özel hastaneleri tercih etti.
- Tatile gelen her turist 650 dolar bırakırken, sağlık turizminde gelir kişi başına 15 bin doları buldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...