Dünya Kupası öncesi Brezilya'da stat krizi!

/ Kaynak: AA
Dünya Kupası öncesi Brezilya'da stat krizi!

SPOR Haberleri  / AA

Brezilya'da düzenlenecek 2014 FIFA Dünya Kupası öncesinde stadyum inşaatlarının zamanında tamamlanıp tamamlanmayacağı konusu gündemi meşgul ediyor.

Brezilya'da, 12 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek Dünya Kupası öncesi satatların inşaat çalışmaları, bu inşaatlarda ölen işçiler, ırkçılık ve organizasyon için yapılan yüksek harcamalar nedeniyle düzenlenen gösteriler futbolseverleri endişelendiriyor.Yaşanan bu sorunlar arasında son olarak da Dünya Kupası maçlarına evsahipliği yapacak Porto Alegre kentindeki Beira Rio Stadı'nın, organizasyondan çekilebileceği açıklaması yaşanan sıkıntıları gözler önüne bir kere daha serdi. Porto Alegre Belediye Başkanı Jose Fortunati, stadın yapımında çalışan firmaların vergi muafiyeti için eyalet konseyinden talepte bulunduklarını, talebin reddedilmesi durumunda da şehirde Dünya Kupası karşılaşmalarının oynanmayacağını açıklamıştı.

- Brezilya'daki ölümler

Brezilya'da, stat inşaatları ve gösteriler esnasında 9 işçi ve 1 kameraman hayatını kaybetti.
Manaus şehrindeki Amazonia Arena'da 6 işçi, Sao Paulo'daki Sao Paulo Arena'da 2 işçi inşaat çalışmaları esnasında yaşamını yitirmiş, Başkent Brasilia'da ise 2012'de Nacional Stadı'nın yapımı sırasında bir işçi hayatını kaybetmişti.
Brezilya sokaklarında organizasyon harcamalarının protesto edildiği sırada başından ağır yaralanan kameraman da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

-Protestolar aralıklarla sürüyor

Brezilya'nın farklı şehirlerinde "kupa protestoları" aralıklarla sürüyor.
Hükümetin icraatlarını eleştiren ve Dünya Kupası hazırlıklarına ayrılan bütçenin fazlalığından yakınan Brezilyalılar, seslerini duyurabilmek için birçok defa şiddete varan gösteriler düzenledi.
Son olarak polis ve göstericilerin çatıştığı Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen "Dünya Kupası protestosu" sırasında 200'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.
Kamu hizmetlerinin yetersizliğinden ve yolsuzluktan yakınan, aylardır düzenledikleri gösterilerle seslerini duyurmaya çalışan protestocular, Brezilya'nın bu yaz evsahipliği yapacağı 2014 Dünya Kupası'na haddinden fazla bütçe ayrıldığını düşünüyor.

- Statların son durumu

Dünya Kupası'nın başlamasına 3 aydan az bir süre kala, karşılaşmalara evsahipliği yapacak statların hazır hale gelip gelmeyeceği tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Başta Dünya Kupası'nın Brezilya ile Hırvatistan arasında açılış maçının oynanacağı Sao Paulo Arena olmak üzere, Curitiba'daki Baixada Arena'nın inşaat çalışmaları rötarlı sürüyor. Porto Alegre'deki Beira Rio Stadı ise eyalet konseyinden yapılan kaynak talebinin reddedilmesi durumunda Dünya Kupası'ndan çekilme tehlikesiyle karşı karşıya.
Daha önce statların tamamlanmasının planlanan süreyi aştığını açıklayan FIFA yönetimi, bu konuda Brezilyalı yetkilileri birçok defa eleştirmişti. FIFA Başkanı Sepp Blatter, Brezilya'nın hazırlıkların ciddiyetini geç fark ettiğini belirterek, Brezilya'dan ekonomik olarak daha kötü durumda olmasına ve 2010 Dünya Kupası için gerekli olan alanları sıfırdan yapmasına rağmen Güney Afrika'nın bile daha hazır bir görüntü çizdiğini ifade etmişti.

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...