Kurmançi ve Zazaca içim Kültür Bakanlığı'na başvuru

/ Kaynak: İHA
Kurmançi ve Zazaca içim Kültür Bakanlığı'na başvuru

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Kurmançi ve Zazaca'nın somut olmayan kültürel miras listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunuldu.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri, Kurmançi ve Zazaca'nın somut olmayan kültürel miras listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulundu. nbsp; nbsp; nbsp;
nbsp;
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kaybolmakta olan diller arasında gösterilen Kurmançi ve Zazaca için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Bakanlığa sunulmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne dilekçelerini teslim eden Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri adına Girişim Sözcüsü Barış Yıldırım bir açıklama yaptı. Yıldırım, başvuruyla öncelikle Kurmançi'nin Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tunceli İl Somut Olmayan Kültürel Miras Komisyonu'nca il envanterine alınmasını istediklerini söyledi. Yıldırım, "Akabinde de Kurmançi'nin somut olmayan kültürel miras ulusal envanterine kaydedilmesini, Kurmançi'nin insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesine Bakanlıkça önerilmesini, Kurmançi'nin uygun koruma önlemleri alınması için aylık koruma gerektiren somut olmayan kültürel miras listesine alınmasını talep ediyoruz" dedi.

Başvuru dilekçesini alan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu ise Tunceli'de ellerinden geldikçe kültürel mirası tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, "Kısıtlı olanaklarımızı zorlayarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Başvurunuzu da en kısa sürede bakanlığımıza ulaştıracağız. Temennimiz talebiniz doğrultusunda bu dilin dünya kültür mirası listesinde yer almasıdır" diye konuştu.
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri daha önce de Kurmançi ve Zazaca'nın somut olmayan kültürel miras listesine alınması için UNESCO Türkiye Milli Komisyonuna başvuru yapmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...