ABD Başkanı Obama: Rusya bedel ödeyecek

ABD Başkanı Obama: Rusya bedel ödeyecek

DÜNYA Haberleri

Lahey'deki G7 zirvesinde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna politikasına ağır eleştiriler getirdi.

Obama Ukrayna'nın yaptığının güçlülük değil, zayıflık belirtisi olduğunu savunurken Rusya'nın bir bedel ödeyeceğini de söyledi.

Obama, Rusya'nın Ukrayna'da daha "ileri gitmesi halinde" yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Lahey'deki G7 zirvesinde konuşan Obama, Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya'ya, kendilerine de zarar verecek yaptırımları değerlendirme konusundaki istekliliğinin cesaret verici olduğunu söyledi.

ABD, Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra bazı Rus vatandaşlarına yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Obama açıklamasında uluslararası toplumun tanımaması nedeniyle Kırım'ın ilhakının henüz "sonuçlanmış bir mesele olmadığını" söyledi ancak bölgenin halihazırda Rus ordusunun denetiminde olduğunu da kabul etti.

'RUSYA BEDEL ÖDER'

Rusya'nın Ukrayna sınırına büyük miktarda askeri yığınak yapmasının kaygı verici olduğunu belirten Obama, bununla birlikte Rusya'nın kendi toprakları içinde birliklerini istediği yerde konuşlandırma hakkı olduğunu kaydetti.

Obama, "Sorumlu davranıp, yeniden uluslararası normlara uyabileceğini göstermesi Rusya'ya bağlı. Bunu yapamazsa, bazı bedelleri olacak" dedi.

Barack Obama, Uluslararası Para Fonu IMF'nin Ukrayna'ya yardım paketini bir an önce sonuçlandırmasını umduğunu belirterek Mayıs ayında yapılacak seçimlerin başarılı geçmesi için bu ülkeye yardımın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Artık G7

Soçi'de yapılması planlanan G8 zirvesinin Rusya'nın üyelikten atılması nedeniyle Brüksel'de düzenlenmesine karar verildi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) kapsamında Lahey'de bir araya gelen dünya liderleri, Kırım'ı topraklarına katan Rusya'nın G8 toplantılarına katılımını askıya aldı.

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da katıldığı toplantı sonrasında yayımlanan Lahey Bildirisi'nde, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı attığı adımlarının sonuçları olacağı teyit edildi.

Bildiride, Rusya'nın gerilimi tırmandırmayı sürdürmesi halinde, Rus ekonomisi üzerinde önemli etkiler yaşatacak sektörel yaptırımların devreye sokulmasının da dahil olduğu adımları yoğunlaştırmaya hazır olunduğu vurgulandı.

Brüksel'de toplanacaklar

Bildiride, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi ve Kiev yönetimiyle doğrudan görüşmeye başlaması gerektiği vurgulanırken, Soçi'de yapılması planlanan G8 Zirvesi'nin de iptal edildiği, bunun yerine G7 liderlerinin Haziran ayında Brüksel'de bir araya geleceği kaydedildi. Rusya, "zenginler kulübü" olarak adlandırılan G7'ye 1998'de dahil edilmiş ve grup G8 adını almıştı.

BBC - VATAN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...