Yıldırım: İzmir'in 10 yıl kaybı var

Yıldırım: İzmir'in 10 yıl kaybı var

Politika Haberleri

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, NTV'nin canlı yayınında Merih Ak'ın sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Yerel seçimler yerel özelliğini sürdüremedi. Genel siyaset çok fazla konuşuluyor. Muhalefet partileri bunu genel seçime hatta bir referanduma dönüştürdüler. Adeta bu hükümet gitsin mi kalsın mı'ya dönüştü. İzmrli belediye başkanı adayının ekmeğine yağ sürdü bu da, çünkü anlatabileceği bir hizmeti yok.

Si,yasi gerginlik olmasını arzu etmeyiz, ama Türkiye güvenliği büyük bir oyunla karşı karşıya. Hükümetin kendisinde verilen yetkiyi demokrasi dışı girişimlerle elinden alınmaya çalışılıyor, hükümetin de bunlara pabuç bırakmaması gerekiyor. İnşallah bu seçimler yeniden Türkiye'nin istikrarla yürücyeceği bir süreç olacak. YTerel seçimlerin genel seçimler türbülansı arasında geçmesi İzmir'de farklı vuku bulmasından endişe ediyorum. Biz başbakan seçmiyoruz. Lütfen bunu dikkate alsınlar, hizmeti dikkate alsınlar.

Kordon boyu inşaat alanına döndü, madem bu yapılacaktı neden 5 yıldır yapğılmadı. Körfezle ilgili yapılan bir çalışma yok. Vaatler yalan oldu, 2004 vaatleri 2009'a kadar yapılmamış, 2009 vaatleri 2014'e kadar yapılmamış.

Aziz Kocaoğlu diyor ki 'Ey aday sen bu şehir için ne yaptın' O soruyu bana değil kendisine sormalı, 10 yıldır belediye başkanısın ne yaptın? 10 yıldır körfezi temizledin, bitmeyen metroyu bitirmedin, teleferiği çalıştıramadın. Burada bir becerizlik ve ciddi bir başarısızlık var. İzmir'in işsizlik oranı 14.7, İzmir'den beyin göçü gidiyor. İzmir'in gençleri en güzel okulda okuyor, ama bu şehirde çalışmayı düşünmüyorlar, çünkü burada gelecek görmüyorlar.

Sürekli İzmir'in sorunu yok gibi hamasi laflar ediliyor, bunların İzmir'e faydası yok. İzmir'in sorunu yoksa ben niye buradayım. Trafik sorunu var, gecekondulaşma sorunu var, imar planı yok. Yapılan yüzde 62'si kaçak. Fuarcılığın merkezi olan şehrin fuara gelen kişi sayısı yerişnde sayıyor, İzmir'e tursit gelmiyor. MErkezde 600 bin doğalgaz abonesi var daha. Bunlar İzmir'e yapılacak şeyler değil. Bu şehrin imkanları çok fazla, ama bu potansiyeli harekete geçirecek becerikli bir belediye başkanı yok.

Bakanlıkta yapmam gereken her şeyi yaptım, Türkiye'nin kaderini değiştirecek şeyler yapıldı. Beni birçok il istedi, ben İzmir'i seçtim. Ben bu ilin milletvekiliyim, yakışanı budur ve İzmir siyaseten zor olan bir yer. Onun için İzmir'i seçtim, ben seçimimi kendim yaptım, diğer adaylar seçildi. Ben İzmirli hemşehrilerime güveniyorum. Türkiye fotoğrafında İzmir eksik kaldı, İzmir mutlaka Türkiye'nin itici gücü haline gelmeli, İzmir'siz Türkiye olmalı. İzmir Cumhuriyet'in kalesi diyerek İzmir'i yalnızlaştırıyorlar. Sanki İZmir Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı bir mücadele veren il ahavası veriyorlar. Niye böyle olsun? İzmir Türkiye'yi kuran bir il. İzmir'in en az 10 yıl kaybı var, yerel yönetimler sadece mazaret ürettiler, bol bol vaat verdiler ama bunu gerçeğe dönüştürmediler.

İzmir'e 4 milyar yatırım yaptım, 11 yıl boyunca. Çevreyol, Adnan Menderes havayolu, Kemalpaşa demiryolu, İzmir Uşak Ankara bölünmüş yolu, daha birçok bölünmüş yol... Demiryolu İzban bu dönemde yapıldı. 4 milyar sadece ben yaptıysam 24 bakanlığın yaptığını da koyarsak bu 15 milyar dolardır.

Ben bakanken bana ayrılan bütçe 100 milyardı, ben 300 milyarlık yatırım yaptım. Niye alternatif finans kaynakları bularak 1'e 3 yatırım yaptım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yatırım gerçekleştirme oranı sadece yüzde 15. 2009'da söz olarak verdiği 245 projenin sadece 37'sini yapabilmiş.

Verilen parayı bile kullanamıyorsunuz o zaman mazereti Ankara'da aramak tamamen beceriksizliği örtbas etmekten başka bir şey değil, kimse kusura bakmasın. 10 senede bitmeyen metro olursa -topu topu 4 kilometre- nasıl hizmet yaptım diyeceksiniz. İzmir toplu ulaşımı kullanamıyor. Tekne yok, iskele yok. Dünyada böyle bir körfeze sahip çok az yer var. Deniz otobüsleri, deniz taksileri vızır vızır dönmeli. Ulaşım entegrasyonu diye hiçbir şey yok.

Türkiye'nin hiçbir yerinde bana yaşam tarzıyla ilgili soru sorulmadı. Sokakta da rastlamadım. İstanbul'da, İzmir'de bir karşılaştırma yapalım. İstanbul ve İzmir arasında karşılaştırma yapalım. Beyoğlu, Yenikapı, Etiler'deki yaşam tarzıyla Kordon arasında bir fark var mı? Orada da AK Partili belediyeler iktidarda. Demek ki bunun hiçbir gerçekliği yok. Şehri gece de yaşanan, İzmirlilerin erken saatlerde evine çekildiği bir şehir haline getirmeyeceğim. Şehir yaşayan bir şehir olacak. İsteyen istediği şekilde yaşasın. İzmir Türkiye'nin özeti.

Demokratikleşme Paketi'nde yeni bir kanun çıkartıldı. Her tür yaşam tarzına müdahale 1 ile 3 yıl arasında ceza getiren düzenleme yapıldı. İzmirliler merak etmesin. yaşamlarının kalitesini artıracağız, göçü durduracağız, geleceğe daha mutlu bakan, kardeşçe, hoşgörüyle birbirini anlayan hemşerilerin olduğu bir şehir için çaba sarf edeceğiz.

Başkan olursam, şehircilikte örnek olacak bir İzmir kazanacak. Şehrin yüzde 62'si gecekondu, yeterli yeşil alan yok, çocuk parkları yok, engelliler için mekanlar yok, yeterli sinema ve tiyatro salonları yok. Şehrin merkezi sadece Körfez'deki 300-500 metrelik bir bant değil.

Kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bunlar yapamadılar, atılan tek bir adım yok. Lafın ötesinde bir şey yok. Bu şehir birinci derece deprem bölgesinde, bu kadar vurdumduymazlık olmaz ki. Otopark, park fakiri. Konak Meydanı, İzmir'in sembolüdür. Konak Meydanı'nı bulana aşk olsun. Meydan üç kat büyüyecek. Trafik yer altına alınacak. Denizle Konak'ı birleştireceğiz. Konak Tüneli'nin yollarını alttan alacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi binası hakkında yıkım kararı var.

İzmir için 9 farklı alanda projemiz var. İzmir hala Türkiye'nin en büyük tarım şehri. Sanatçılar ve sporcular İzmir'den çıkardı, şimdi yok. İzmir'de 500 bin engelli var, hayatlarını kolaylaştıracak projeler yapacağız. 175 bin kişiye iş sağlayacağız.

Ne Aziz Kocaoğlu, ne Binali Yıldırım. Verilen karar İzmir'in geleceğidir. İzmir yalnızlığına devam mı edecek yoksa alamadığı hizmetleri mi alacak.

Büyük Önder Atatürk'ü de devreye soktular, ondan yardım istiyorlar. Atatürk bu şehre, ülkeye yapacağını yapmış. ülkeyi bağımsız yapmış, İzmir de bağımsızlığını ilan etmiş. Atatürkçülüğün gerektirdiği şey, çalışmak, üretmek, millete hizmet etmek, projeler gerçekleştirmek. Onun sözleri gayet güzel, asıl maharet sözlerinin eyleme geçirmektir."

NTV

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...