Piyasa seçimini yaptı: Borsa coştu, dolar düştü, bahar geldi

Piyasa seçimini yaptı: Borsa coştu, dolar düştü, bahar geldi

Ekonomi Haberleri

'Sandıktan istikrar çıkacak' beklentisi ile piyasalar yara sardı! İş dünyasından peş peşe olumlu açıklamalar geldi.

Yerel seçimler için geri sayım sürerken borsa, dün yüzde 4.7 primle 67 bin puanın üzerine çıktı. İki günlük kazanç yüzde 6'yı aştı. Alımlar gün boyu sürdü. Dolar 15 gün sonra tekrar 2.20'nin altına geriledi. nbsp;'17 Aralık derin operasyonu' ile yara alan dev projeler için de müjdeli haberler geldi. Yabancı yatırımcı rotasını yine Türkiye'ye çevirdi. Türkiye, yatırım yapmak için en cazip 20 ülke arasında gösterildi. nbsp;Seçimlere sayılı günler kala 17 Aralık operasyonlarının ekonomiye olumsuz etkileri siliniyor. Seçimlerde istikrarı destekleyen sonuç çıkacağı beklentisiyle operasyonlardan en fazla hasarı gören piyasalar yeniden toparlanmaya başladı. Borsada son iki günde yüzde yaklaşık yüzde 6 yükseliş yaşanırken, yine operasyonun hedefinde olan projelerde gecikmeli de olsa sona gelindi. Mart ayında açılması planlanan Ankara-İstanbul hızlı tren hattında test sürüşleri sürüyor.

Bu arada Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 15 günde gerçekleştirdiği iki ihale ile ekonomiye 1 milyar 678 milyon euro kazandırdı. İhalede Dalaman Havalimanı ihalesinde en yüksek teklif KDV hariç 705 milyon euro, Milas-Bodrum Havalimanı ihalesinde ise 717 milyon euro oldu. Twitter'ın yasaklanmasını bahane edip "böyle bir ülkeye yabancı yatırımcı gelmez" diyenler de yanıldı. ABD'li yatırım bankasının Türkiye'de ofis açacağının açıklanmasın "yabancı Türkiye'ye güveniyor" şeklinde yorumlandı.



Öte yandan iş dünyasının temsilcilerinden birbiri ardına olumlu açıklamalar geliyor. Oda başkanları ve yöneticileri özellikle seçim sonrasında ekonomiye odaklanılması gerektiğini vurgulayarak sırada yatırımların olduğuna dikkat çekiyor.

Bu arada yabancı yatırımlarında da beklenti büyük. Türkiye'nin uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) açısından en cazip ülkeler sıralamasında ilk 20 içinde gösterildiğini ifade eden Başbakanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, geçen yıl 12.9 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini, bu yıl da aynı oranda bir yatırım beklediklerini söyledi. Doğrudan yatırım yapan şirketlerin bir ülkenin kısa süreli gelişmeleriyle değil geleceğiyle ilgilendiğini belirten Aycı, "Ocak ayına yüzde 51 artış ile başladık. Türkiye'ye 1.2 milyar dolar yatırım girdisi oldu. Aralık ayında bu olaylar yaşandıktan sonra ocak ayındaki 1,2 milyar dolarlık doğrudan yatırım girişinin Türkiye ile ilgili iyi cevaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Yatırımlarda bir düşüşün değil tam tersi seçim sonrası istikrarın devam ettiği takdirde Türkiye'deki doğrudan yatırım seyrinde bir miktar artışın olabileceğini düşünüyoruz. Kimse Türkiye ile ilgili pozisyonunu değiştirmedi. Yatırımcın mevcut iktidarın yüksek oyla devamını düşünüyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...