Türk kadınlarında Angelina kabusu

Türk kadınlarında Angelina kabusu

SAĞLIK Haberleri

Türk kadınlarında Angelina kabusu! Gen hasarı bulunan aktris Angeline Jolie, göğüslerini aldırmak zorunda kalmıştı.

Yumurtalık ve meme kanserli kadınların %12'sinde ünlü sinema yıldızında da bulunan BRCA-1-2 gen hasarı tesbit edildi.Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nin ülkemizde yumurtalık ve meme kanseri tanısı almış kadınlar arasında yaptığı genetik taramada, kanserli kadınların %12'sinde, Angelina Jolie'de de bulunan BRCA-1-2 gen hasarının olduğu ortaya çıktı. Antalya'da düzenlenen 5. Tıbbi Onkoloji Kongresi'nde çalışma ile ilgili bilgi veren Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, tarama çalışmasının 1994 yılından bu yana devam ettiğini ve 20 yıllık bir araştırmanın sonucu olduğunu belirterek, "Çalışmayı yüksek riskli olarak tanımladığımız ailesinde çok sayıda kanser vakası olan veya 35 yaşından önce kanser geçirmiş 1000 kişilik bir grupta yaptık. Buna göre meme ve yumurtalık kanserli kadınların yüzde %12'sinde kanserden koruyan BRCA 1 ve 2 genlerinin hasarlanmış olduğunu gördük" dedi.
Angelina Joline'nin de BRCA 1 ve 2 gen hasarı sebebiyle meme ve yumurtalıklarını aldırdığını hatırlatan Pınar Saip, "Bu genetik hasarlanmanın tespit edildiği kişilerin ailesindeki kişilerin de taranması gerekir. Onlarda da bu hasar belirlenirse koruyucu olarak meme ve yumurtalık ameliyatları yapılır. BRCA 1 ve 2 gen hasarının bulunduğu hastalarda yapılan koruyucu ameliyatlarla meme kanserinin ortaya çıkışı %90, yumurtalık kanserinin de ortaya çıkışı %50 oranında engellenebilir" diye konuştu. Saip, "Hastalardan bir kısımı da bu geni taşımadan kanser oluyor. Ancak 35 yaşından önce kansere yakalanan ve ailesinde çok sayıda kanser olan kişilerde mutlaka gen hasarına bakılmalıdır. Bu durum hem onun başka kanserlerinin ortaya çıkarılması hem de fertlerinde kanser riskinin belirlenmesi açısından önemlidir" dedi.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...