Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İstanbul'da 15 bin sandık için 39 bin polis görev yapacak

/ Kaynak: AA
İstanbul'da 15 bin sandık için 39 bin polis görev yapacak

Politika Haberleri  / AA

İstanbul'da yerel seçimlerde güvenliğini sağlamak için 15 bini sandık çevresinde olmak üzere toplam 39 bin polis görev yapacak.

Siyasi partiler, 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimi sonuçlarını, oluşturdukları " seçim üslerinden" takip edecek. AK Parti, seçim sonuçlarını kendi teşkilatı ve Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen verilerle karşılaştırmalı olarak izleyecek. CHP nbsp; "Seçim Sonuçları ve Sandık Takip Sistemi" ile nbsp; MHP nbsp; ise "Tek Çatı" yazılımıyla sonuçları an be an takip edecek.

AK Parti nbsp; Seçim Koordinasyon Merkezi, seçim sonucunu sandıklardaki resmi üyeleri olan temsilciler, gözlemciler, kat sorumluları ve bina sorumluları ile takip edecek. Seçim sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin bir program üzerinde sandıklarda görevli olan partililer sonuçları alarak oy kullanma mahallindeki bina sorumlusuna verecek. Seçimler için bir format hazırlayan AK Parti, programın yanı sıra sandık sonuç tutanağı gibi hazırlanan karta ise her siyasi partinin aldığı oy işaretlenecek. Bina sorumluları ise telefon ve SMS yoluyla programa sonuçları girecek ve veriler merkeze aktarılacak.

Her ilde ayrıca "call-center" kuran AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, sandık sonucu gelmeyen yerleri de programda anında görecek ve sandığın sorumlusu ile irtibata geçerek sonuçların neden sisteme girilmediğini araştıracak. Yaşanılan aksaklıklara anında müdahale edilerek tıkanıklığı gidermek için gerekli tedbirler alınacak.

Bunun yanı sıra sandıklardaki görevli partililer, resmi sandık sonuç tutanağının bir örneğini alarak ilgili il ve ilçe merkezine ulaştıracak ve buraya ulaşan sonuçlar sisteme girildikten sonra telefon ve SMS yoluyla bildirilen sonuçlar karşılaştırılarak kontrol edilecek.

Öte yandan AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi, 2010'da çıkarılan bir yasa ile YSK'nın kendisine gelen sonuçları siyasi partilere aktardığı bir sisteminden gelen sonuçları da takip edecek. YSK'dan gelen sonuçlarla, kendi kanalından gelen sonuçları karşılaştırarak teyidini almayı planlayan AK Parti, sistematik bir çalışma ile en hızlı, doğru şekilde sonuçları almayı hedefliyor.

CHP'den nbsp; "Sandık Takip Sistemi"

Daha önce "e-seçmen" ve "e-sandık" uygulamalarını hizmete sokan CHP, seçim günü için de "Seçim Sonuçları ve Sandık Takip Sistemi" geliştirdi.

CHP 30 Mart'ta yapılacak yerel seçim sonuçlarının kontrolünü, web ve mobil ortamlarda kullanılabilecek "CHP Seçim Sonuçları Takip Sistemi" (secimtakibi.chp.org.tr) ile gerçekleştirilecek.

Ülke çapında her sandık sonucunun CHP görevlileri tarafından sisteme girileceği sistemle, YSK tarafından ilan edilen sonuçlar karşılaştırılacak. Bu sistemle sonuçlara hızlı itiraz edilebilmesi amaçlanıyor. nbsp;

Ayrıca, 30 Mart tarihinde tüm seçmenlerin sandık sonuçlarını denetlemeleri ve belirledikleri hataları iletmelerini sağlamak için de "CHP Sandık Takip Sistemi" (sts.chp.org.tr) geliştirildi. Tüm seçmenlerin kullanabileceği sistemle, seçmenler oy kullandıkları sandığın ilan edilen (ilgili yere asılan) sonuçlarını, YSK tarafından açıklanan sonuçlarla karşılaştırabilecekler.

CHP sandıklarda ise 500 bin örgüt görevlisi ile çalışacak. Partide ayrıca CHP gönüllülerinin de sandık başında olacağı kaydedildi. Seçim sonuçlarının takibi için genel merkezde de bir merkez oluşturulacak. CHP çalışmalarını CHP Genel Merkezi'nin 13. katındaki Seçim Üssü'nden yönetecek. Burada da tüm seçim bölgelerinden gelen sonuçlar, YSK'nın sonuçları ile karşılaştırılacak, değerlendirilecek.

MHP, nbsp; "Tek Çatı"dan takip edecek

MHP, yerel seçim sonuçlarının kontrolünü, "Tek Çatı" yazılımı ile yapacak. Daha önceki seçimlerde de kullanılan "Tek Çatı" yazılımını, bu seçimlerde il, ilçe ve belde teşkilatları da kendilerine verilen şifrelerle kullanacak. Böylece partinin tüm teşkilatları, kendi sonuçları ile YSK'nın sonuçlarını aynı anda karşılaştırabilecekler. Yazılımın kullanılmasıyla seçim sonuçlarına itirazların hızla yapılabileceği belirtiliyor. Seçim günü, tüm teşkilatların birbiri ve genel merkezle iletişimi de "Tek Çatı" üzerinden yapılacak.

MHP, "Tek Çatı"nın koordinasyonu sağlamak için her ilde bir MYK üyesi görevlendirdi. Ayrıca milletvekilleri de seçim günü illerinde bulunacak. Öte yandan, MHP'nin 300 bin görevlisi ile parti gönüllüleri de sandık başında olacak.

BDP, seçim sonuçlarını Diyarbakır'dan izleyecek

BDP, seçim sonuçlarını Diyarbakır İl Başkanlığında oluşturulacak seçim merkezinden takip edecek. YSK'nın seçim sonuçları ile partililerden gelen sonuçlar karşılaştırılacak ve değerlendirme yapılacak.

İstanbul'da 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde seçim güvenliğini sağlamak için 15 bini sandık çevresinde olmak üzere 39 bin polis görev yapacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 30 Mart Pazar günü Mahalli İdareler Seçimi'nin il genelinde polis sorumluluk bölgesinde oy kullanma işleminin; 39 ilçe, 72 ilçe seçim çevresi, 1649 sandık alanı ve 31 bin 706 sandıkta yapılacağı belirtildi.

Seçimlerin güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla asayiş hizmetlerinde çalışacak personel saklı kalmak üzere, sadece sandık alanı, çevresi ve oy toplama merkezlerinde aldırılan emniyet tedbirleri çerçevesinde münhasıran 15 bin 62 personelin görevlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Söz konusu tedbirler, sayım ve döküm işlemine başlanılması, kağıt ve belgelerin paketlenerek torbaya konulması ve sayıma ilişkin torbaların oy toplama merkezlerine nakli ve teslimi süresi sırasında ise personelimizin neredeyse tamamı olan 39 bin kişiyle yürütülecektir. Planlamada, sandık alanı ve çevresinde münhasıran görevlendirilen personelin aynı zamanda anayasal hak ve ödevlerini yerine getirebilmesi için yüzde 90'ının kayıtlı olduğu seçim bölgesinde görevlendirilmesi sağlanmış, kalan personel için ise görevli olduğu sandık alanında oy kullanabilmesini teminen ilgili seçim kurullarına isimleri bildirilmiştir" bilgisine yer verildi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...