ABD'deki Yahudilerin dudak uçuklatan mal varlığı

/ Kaynak: AA
ABD'deki Yahudilerin dudak uçuklatan mal varlığı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de faaliyet gösteren Yahudi sivil toplum kuruluşlarının net varlıkları açıklandı.

ABD'de faaliyet gösteren Yahudi sivil toplum kuruluşlarının net varlığının 26 milyar doları bulduğu ve bu miktardan en büyük payı İsrail'e yardım kuruluşlarının aldığı belirlendi.

ABD'deki Yahudi toplumu tarafından yayınlanan haftalık Forward dergisinde yer alan ve bu alandaki en kapsamlı ve ilk çalışma özelliği de taşıyan araştırmaya göre, ABD'nin dış ve iç politikası olmak üzere bir çok alanda etkili olan ve politikaların belirlenmesinde lobi faaliyetleri yürüten Yahudi sivil toplum örgütlerinin net varlıkları 26 milyar dolar.

Araştırmadaki bulgular, ABD'de faaliyet gösteren 3 bin 600 Yahudi sivil toplum örgütünün vergi muafiyeti için devlete sundukları bilgilerden ve kuruluşlarla yapılan görüşmelerden elde edildi.

ABD'de sivil toplum kuruluşlarına yapılan yardımlar vergiden düşüldüğü için şirketler tarafından Yahudi kuruluşlarına yapılan bağışlar, doğrudan Yahudi toplumu ve İsrail'e yardıma dönüşüyor.

-Aslan payı İsrail'in

ABD'de zaman zaman tartışma konusu da olan ancak şimdiye kadar hiç bir kapsamlı araştırma bulunmayan Yahudi derneklerine yapılan bağışların, ilk kez bu düzeyde kapsamlı bir şekilde incelendiği ve raporlaştırıldığı belirtildi.

26 milyar dolarlık net varlık meblağından aslan payını ise İsrail'e yardım amacıyla kurulan kuruluşlar alıyor.

Buna göre paranın yüzde 38'i İsrail'e yardım amacıyla kurulan kuruluşlara, yüzde 20'si eğitime, diğer yüzde 20'si ise sağlık ve sosyal hizmetlere gidiyor.

Araştırmada, Sinagog ve dini kuruluşlara yapılan yardımların bu 26 milyar dolar içinde yer almadığı kaydedilerek, bunun nedeninin dini kuruluşların mali bilgilerini paylaşmak zorunda olmaması gösteriliyor.

Yahudi kuruluşlarına en çok yardım yapılan eyaletler sıralamasında da, ABD'de finansın merkezi olan ve büyük bir Yahudi nüfusunu barındıran New York ilk sırada yer alıyor.

New York'u, dünya sinemasının kalbi konumundaki Hollywood'un içinde yer aldığı California eyaleti izliyor. Film sektöründe büyük bir paya sahip olan Yahudi yapımcıların, İsrail ve Yahudi kuruluşlarına önemli miktarda destek verdikleri ifade ediliyor. Listede üçüncü sırayı ise Ohio aldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...