Kırmızı böcek öyle bir şey yaptı ki!

/ Kaynak: DHA
Kırmızı böcek öyle bir şey yaptı ki!

YAŞAM Haberleri  / DHA

Fethiye'den Bodrum'a kadar tüm sahil şeridinde, kırmızı böcek nedeniyle 700 palmiye ağacı imha edildi.

Muğla'nın Fethiye'den Bodrum'a kadar tüm sahil şeridinde, kırmızı böcek nedeniyle geçen yıl toplam 700 palmiye ağacının imha edildiği bunun ekonomiye maliyetinin 1 milyon 750 bin lira olduğu ifade edildi.Palmiye ağaçlarına dadanan kırmızı böcek ile etkin mücadele yolları Marmaris'te düzenlenen toplantıda ele alındı. Blue Bay Platinum Otel'de düzenlenen toplantıya Marmaris Kaymakamı Kamil Köten, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı-Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun, İl Müdürü Nazif Ekici, yerel yönetimler park ve bahçeler birimlerinin görevlileri, otel, site, tatil köyü yetkilileri ile süs bitkisi üretimi-satışı yapan firmaların teknik personeli katıldı.Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "2005 yılında Mersin'de tespit edilen böcek yaklaşık 9 yıllık süre içinde palmiye türü bitkilerin yetiştiği tüm alanlara yayıldı. İlimizin Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan İlçeleri dışında kalan tüm kıyıda bu böcek var. 2013 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin palmiye türü bitki bulunmaktadır. Survey yapılan palmiye sayısı 44 bin. 2013 yılı itibariyle imha edilen palmiye sayısı 700 olup, bunun yaklaşık değeri 1 milyon 750 bin lira. Mücadele maliyeti de yaklaşık 920 bin liradır. Milli ekonomiye 2 milyon 670 bin lira zararı olmaktadır" dedi.

Böceğin Muğla için önemli olmasının nedeni endemik tür olan 'Datça hurması' diye bilinen palmiye törünün neslinin tehlikeye düşmesi olduğunu vurgulayan Ekici, "Bu bölgede karantina uygulaması nedeniyle Marmaris ve Datça ilçelerine dışarıdan palmiye türü bitkilerin girişi yasaklanmıştır. Ayrıca bu iki ilçede palmiye türü bitkilerin tamamının numaralanarak kayıt altına alınması ve düzenli ilaçlama yapılması yöntemi ile böceğin tamamen yok edilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir" diye konuştu.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı-Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun ise, Datça hurmasının önemi, bitki pasaport sistemi ve karantina uygulamaları hakkında genel bilgiler verdi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu'nda görevli Uzman Hasan Deda Büyüköztürk, palmiye böceği biyolojisi, zararı ve kontrolü konusunda Adana'da yapılan uygulamalar ile çalışmalar hakkında bilgilendirirken, genel değerlendirmeler yaptı.

YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...