BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > DEVA MARKET/ Vitamin deposu KAPARI

DEVA MARKET/ Vitamin deposu KAPARI

Tam anlamıyla bir enerji küpü olan Kapari, içerdiği bol miktardaki A ve E vitamininin yanı sıra; hem idrar söktürücü ve kabızlık giderici olarak hem de bağırsak ve mide hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor



Son günlerde gazetelerin ilan sayfalarını, kıraç topraklarda yetişen, mükemmel bitki "kapari", diğer adıyla geberotu süslüyor. Türkiye'de fazla tanınmamasına rağmen, özellikle Avrupa mutfaklarının gözdesi olan kapari çok pahalı bir bitki. Bol vitamin Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein bulunan kapari, kelimenin tam anlamıyla bir enerji deposu. İçerdiği bol miktardaki A ve E vitamininin yanı sıra; idrar söktürücü, kabızlık giderici, bağırsak ve mide hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Akdeniz bitkisi Kapari, kıraç bölgelerde yetişiyor. Su istemeyen arsız bir bitki. Kaparinin ülkemizde tanınması için gayret gösteren uzmanların söylediğine göre dünyanın en kaliteli kaparileri bizde yetişiyor. Enerji veren bu Akdeniz bitkisi, rakımı 1000 metrenin üstünde ve Erzurum gibi çok soğuk bölgeler hariç her yerde yetişiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde barajlar kapsamı dışında kalan bölgeler kapari yetiştirmek için çok ideal. Ancak çiftçilerimiz hâlâ bu büyük hazinenin farkında değil. Türkiye'de ise sadece kimi süpermarketlerde ithal kavanozlar içinde kapariyi görebiliyoruz. Çok kazandıracak Kapari uzmanları bu gizli cevherin çiftçilere milyarlar kazandıracağında da iddialı. Kaparinin bir dönümde 1000 dolar kazandırdığını altını çizen uzmanlar "Kapari, yetiştiricisine tütünden 4-5 kat, buğdaydan ise 10 kat daha fazla gelir sağlıyor. Hiç işe yaramayan topraklar da işler hale getiriliyor. Geçen yıl Avrupa ülkelerine kilosu 3-4 dolardan sadece 4 bin ton kapari ihraç eebildik. O ülkelerde ise kapari tomurcuklarının kilosu 15-20 dolardan alıcı buldu" diyor. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde de kullanılan kaparinin yurtdışına ihracı genellikle salamura şeklinde yapılıyor. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yeniliyor.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT