Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BM Kırım'ın ilhakını yasa dışı ilan etti

/ Kaynak: İHA
BM Kırım'ın ilhakını yasa dışı ilan etti

DÜNYA Haberleri  / İHA

BM Genel Kurulu, Ukrayna'nın talebi üzerine Rusya'nın Kırım'ı ilhakını yasadışı ilan etti.

Ukrayna, bugün BM Genel Kurulu'ndan Rusya'nın gelecekte tekrar saldırıya geçmesinin önüne geçilebilmesi için Kırım'ın ilhakının geçersizliğini duyuran bir kararı onaylamasını istedi. Ukrayna'nın talebini göz önüne alan kurul, Kırım'ın ilhakını yasadışı ilan eden kararı 11 'hayır' oyuna karşı 100 'evet' oyuyla onayladı. Oylamaya katılan 58 Genel Kurul üyesi ise çekimser oy kullandı.
Ukrayna'nın kurula sunduğu taslak karar metninde, mümkün olduğu kadar oy çekebilmek için ılımlı bir dil kullanılırken, Rusya'ya direkt referansta bulunulmuyor. Metin, ABD'nin Güvenlik Konseyi'ne 19 Mart'ta sunduğu, Rusya tarafından veto edilen taslak metniyle benzerlik taşıyor. Ukrayna'nın metninde 16 Mart'ta yapılan Kırım Referandumu'nun geçerliliği olmadığı yinelenirken, yarımadanın statüsünde yapılan değişikliğin tanınmaması çağrısında bulunuluyor. Metinde ayrıca bütün devletlere Ukrayna'nın sınırlarını tehdit, güç kullanımı veya diğer yasadışı yollarla değiştirilmesine yönelik herhangi bir girişimden kaçınılması ve krizin çözümü için diyaloga girilmesi çağrısında bulunuluyor.


BM Genel Kurulu'nda oylanan kararlar, Güvenlik Konseyi'nin aksine vetoya tabi tutulmuyor fakat bu kararların yasal olarak bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor. Ancak Genel Kurul'da alınan kararlar dünyanın konu üzerindeki genel görüşünü yansıtıyor.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...