BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ispanağı bekletme

Ispanağı bekletme

TEMEL Reis’in yemeği olarak bilinen ıspanağın, et, yumurta ve yoğurtla yapılan çeşidinin, bekletilmesi sonucu kansere yol açtığı bildirildi.



KONYA - Uzmanlar ıspanağın yapısında bulunan ve insan vücudu için gerekli olan doğal nitrat ve nitritin, et, yumurta, yoğurt gibi proteinli bileşiklerde bulunan amin gruplarıyla biraraya gelmesi sonucu, kanserojen etki yapan “nitrozamin” adlı bileşikler oluştuğunu tesbit etti. Et, yumurta ve yoğurtla hazırlanan ıspanak yemeğinde nitrozamin bileşikleri ilk pişirmeyle başlıyor, ancak bekletilmeden yenmesi halinde, bu bileşiklerin miktarı kişiye zararlı olacak orana ulaşmadığı için kanserojen etkisi, yok denecek az oluyor. Ancak artan ıspanak buzdolabında beklemeye alınırsa, pişerken oluşmaya başlayan kanserojen etkiye sahip “nitrozamin” bileşikler, bekleme anında oluşmaya devam ederek, tehlikeli duruma getirebiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT