Bu ülke, 17 yıl sonra ilk kez vergi artırıyor

Bu ülke, 17 yıl sonra ilk kez vergi artırıyor

Ekonomi Haberleri

Japonya 1997 yılından bu yana ilk kez tüketim vergisini artırmaya hazırlanıyor. Tüketim vergisi en son artırıldığında ülke durgunluğa girmişti.

Japonya tüketim vergisini artırmaya hazırlanıyor. Ekim'de Başbakan Shinzo Abe tarafından onaylanan vergi artışı 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. Artışla birlikte tüketim vergisi yüzde 5'ten 8'e yükselecek. CNBC vergi artışının ekonomiye "1 Nisan şakası" gibi geleceğini belirtirken, ekonomistler 20 yıllık deflasyon sarmalından çıkma yolunda ilerleyen Japonya'da ekonomik toparlanmanın kırılgan olduğuna işaret ediyor.

ÖNCEKİ ARTIŞTA ÜLKE DURGUNLUĞA GİRDİ

En son 1997'de tüketim vergisi yüzde 3'ten 5'e yükseltildiğinde Japonya ekonomisi durgunluğa girmişti. Bu defa benzer bir senaryo beklenmiyor. Çünkü 1997'de Asya krizi ve Japonya bankalarının zayıf bilançolarıyla gelen kredi krizi de vergi artışlarıyla beraber ekonomiye sekte vurmuştu. Şimdi ise hem Japonya Merkez Bankası'nın devasa canlandırma planı hem de hükümetin maliye politikasına vermeye hazırlandığı ayar ile durgunluk senaryosu bertaraf edilebilir.

MALİYE BAKANINDAN ÇAĞRI

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, bu sabah, hükümete 1 Nisan'da başlayacak olan gelecek mali yılın bütçesini hızlıca uygulamaya koymaları çağrısında bulundu. Aso, hükümetin kamu alanında yapılacak harcamaların yüzde 40'ını Haziran'a, geriye kalan yüzde 60'ını ise Eylül sonuna kadar gerçekleştirmeyi planladığını kaydetti. HSBC Japonya ekonomisti Izumi Delavier, Japonya'da bu defa ekonomide yavaşlama, tüketimde azalma geleceğini, ancak resesyonun yaşanmayacağını öngördü.

'JAPONYA YÜZDE 1 BÜYÜR'

Vergi artışını "Doğru zamanda doğru adım" olarak niteleyen ekonomiste göre Japonya bu yıl yüzde 1 büyüyecek. 2 yıldır artıda seyreden büyüme oranı Japonya'da 2013'te yüzde 1,6 oldu. Öte yandan vergi artışlarının kamu finansmanı açısından gerekliliği de vurgulanıyor. Japonya yüzde 230 kamu borcu milli gelir oranı ile gelişmiş ülkeler arasında borç yükü en yüksek olanlar arasında.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...