CHP'den Youtube'a erişimin engellenmesine dava

/ Kaynak: AA
CHP'den Youtube'a erişimin engellenmesine dava

Politika Haberleri  / AA

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Youtube'a erişimin engellenmesi kararına yönelik yürütme durdurma istemli dava açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na verdiği dilekçede, hiçbir mahkeme kararı olmadan, TİB tarafından Youtube'un yasadışı ve keyfi olarak idari tedbir uygulanarak kapatıldığını savundu.

Tanal, "Youtube'a erişimin engellenmesine yönelik yargı kararı bulunmadığı halde davalılar tarafından fonksiyon gasbı yapılmaktadır" dedi.

Tanal, şunları kaydetti:

"Youtube'a erişimin engellenmesi açık ve net bir şekilde, Anayasa'nın 22. Maddesi olan haberleşme hürriyetine aykırılık teşkil etmektedir. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının hangi koşullarda ve ne şekilde durdurulacağı Anayasa'nın 15. maddesinde belirtilmektedir. Söz konusu maddeye göre; savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.

Davalıların idari işlemi nedeniyle, Türkiye'de yaşayan herkesin Anayasa'nın 26. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü ihlal edilmektedir."

Ankara Barosu'ndan dava

Ankara Barosu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), Youtube'a erişimin engellenmesine ilişkin işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesinde dava açtı.

Dava dilekçesinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanının hangi hallerde erişime engelleme kararı vereceğinin 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da düzenlendiği belirtildi. nbsp;

5651 sayılı kanunda, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin olarak erişimin engellenmesi kararının resen TİB Başkanlığı tarafından verileceğinin hükme bağlandığı bildirilen dilekçede, yasaya göre, sadece özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriğe erişimin engellenebileceği kaydedildi.

Youtube'un bütününe erişimin bu suç iddialarından birisine dayalı olmaksızın engellenmesinin, Anayasa'nın ölçülülük ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ilkesine, Birleşmiş Milletler Kişiler ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ile 5651 sayılı yasaya aykırı olduğu savunulan dilekçede, "TİB'in, medyada yer aldığı kadarıyla gerekçe olarak gösterilen 'ulusal güvenlik' iddiasıyla Youtube'un tümü için erişimin engellenmesine karar verme yetkisi yoktur. TİB tarafından, ulusal güvenlik ihlali iddiası ile Youtube'un tamamına erişimin engellenmesi ile davalı idare, yargıya ait bir yetkiyi kullanarak, yetki gasbında bulunmaktadır" iddiasında bulunuldu.

TİB'e, böyle bir yetki veren mahkeme kararı da bulunmadığı ifade edilen dilekçede, TİB'in, Youtube'a erişimin engellenmesine ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...