Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin dört bir yanında 'Mısır' protestosu

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin dört bir yanında 'Mısır' protestosu

GÜNDEM Haberleri  / AA

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi Türkiye'nin dört bir yanında protesto ediliyor.

Ankara İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve diğer sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

Cuma namazı sonrası Kocatepe Camisi bahçesinde toplanan grup, sloganlar atarak Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önüne kadar yürüdü.

Mısır Büyükelçiliği önünde grup adına açıklamayı okuyan Mehtap Toruntay, hangi ülkede olursa olsun darbelerin, uluslararası destek olmadığı sürece gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

Mısır darbesine ilişkin Toruntay, "Bu darbe İslam coğrafyasında örgütlü İslami yapıların zayıflatılması, itibarsızlaştırılması, kriminalize edilmesi ve bu sayede söz dinleyen kukla yönetimlerin önünün açılması projesinin bir parçasıdır. Bangladeş'te Cemaati İslami yönetici ve mensuplarına yönelik yargı darbesiyle General Sisi darbesi bu bakımdan akraba darbelerdir. Cemaati İslami'nin kapatılması kararı da İslam dünyasının en köklü siyasi hareketi olan İhvan'ın Mısır'da kapatılması kararı da akraba kararlardır" dedi.

Uluslarüstü güçler, Avrupa, AB ve BM'nin, Mısır'da yaşanan katliamın suç ortağı olduğunun altını çizen Toruntay, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da en az diğer uluslarüstü kuruluşlar kadar sorumlu oluğunu ifade etti.

Toruntay, bu sürecin ardından, şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla darbeye ve darbecilere direnen 528 kişinin 25 Mart'ta idama mahkum edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu kararlar hukuk normlarıyla hiçbir şekilde örtüşmediği gibi tamamıyla siyasi kararlardır. Evrensel hukuk ölçütlerine göre gayri meşru hükmünde olan kararların uygulanması halinde, insanlık tarihine yeni bir kara leke eklenecektir. Mısır darbe yönetimine destek veren başta Batılı ülkeler olmak üzere bütün ülkeler, bu idamların gerçekleşmesi durumunda cinayetlerin ortağıdır. Bütün provokasyonlara rağmen şiddeti reddederek sivil direnişini sürdüren ve katliamlara rağmen şiddete yönelmeyeceğini açıklayan İhvan-ı Müslimin Hareketi'ni bu izzetli, vakur duruşu ve sonuna kadar muhafaza etmeye, dünya ülkelerini ve uluslarüstü organizasyonları Mısır'da yaşanan darbeye ve katliamlara karşı hukuki ve ahlaki bir duruş sergilemeye ve yaptırım uygulamaya davet ediyoruz. Darbeci Sisi ve gayri meşru Mısır yönetimi, gerçekleştirdikleri katliamlar ve insanlık suçları nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanmalı, Mısır'da bir an önce uluslararası denetime açık, toplumun bütün kesimlerinin ve siyasi organizasyonlarının adil şekilde yarışabildiği seçimlere gidilmelidir."

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta, bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi yönündeki karara tepki gösterdi.

Ulu Camisi önünde, cuma namazı sonrası biraraya gelen ve darbe karşıtı döviz taşıyarak slogan atan gruptakiler, kararı protesto etti.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Ahmet Bolat, burada yaptığı açıklamada, Mısır'da darbe karşıtı kişilere verilen idam kararını kınadıklarını söyledi.

Bangladeş'teki siyasi idamlardan sonra Mısır'daki bu kararın kaygı verici olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle konuştu:

"Mısır'da, halkın oylarıyla seçilmiş bir hükümet 3 Temmuz'da darbeyle görevden uzaklaştırılmış, akabinde buna tepki gösteren sivil halka karşı dünyanın gözü önünde katliam yapılmış ve hukuksuz şekilde binlerce insan tutuklanmıştır. Bu şartlarda görev yapan yargının da bağımsız ve güvenilir olmadığı aşikardır. Kaldıki 20 dakika süren, gazeteci ve savunma avukatlarının bulunmadığı bir duruşmada dakikada 26 idam kararının verilmesi de konunun siyasi olduğunun göstergesidir. Bu kararı verenleri kınıyoruz."

Şanlıurfa

Siverek ilçesinde bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesini protesto etti.

Cuma namazı sonrası, Hasan Çelebi Mahallesi'nde toplanan grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Cemil Yeşildağ, 528 kişinin, darbeye karşı oldukları için idama mahkum edildiğini söyledi.

Darbecilerin, 3 Temmuz 2013'ten bu yana seçimle göreve gelen Mursi ve Müslüman Kardeşler'e yönelik baskı ve zulüm uyguladığını aktaran Yeşildağ, şöyle konuştu:

"Cinayet şebekesi katil cuntacıların emrindeki mahkemeler, geçtiğimiz günlerde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluğa daha imza atarak 528 kardeşimize idam cezası verdi. ABD ve İsrail'in başını çektiği batılı emperyalistlerin ve onların Ortadoğu'daki kuklalarının desteğini alan darbeciler, İhvan'ı yasaklayıp bütün liderlerini ve binlerce üyesini cezaevlerine doldurarak direnişi kırmayı, İhvanı yok etmeyi hayal ediyor. Oysa Mısırlı kardeşlerimiz ilk günden itibaren kararlı ve azimli biçimde direnmeye devam etmekte ve her fırsatta darbecilerin heveslerini kursaklarında bırakıyor."

Yeşildağ, Mısır'da uygulanan zulmün hesabının sorulacağını sözlerine ekledi.

Çorum

Çorum'da 57 sivil toplum ve meslek örgütünün katılımıyla oluşturulan Ümmet Platformu, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi yönündeki karara tepki gösterdi.

Hürriyet Meydanı'nda bir araya gelen ve "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Zalimler için yaşasın cehennem", "İhvan eğilme, ümmet seninle" sloganları atan grup, kararı protesto etti.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Ümmet Platformu sözcüsü ve Türkiye Gençlik Cemiyeti temsilcisi Hakkı Can Ercelep, başta Mısır olmak üzere dünya üzerindeki Müslümanlara yapılan tüm zulümleri ve haksızlıkları protesto etmek bir araya geldiklerini söyledi.

Dünyada Müslümanların yaşadığı birçok yerde zulmün var olduğunu ifade eden Ercelep, şöyle konuştu:

"Müslümanlar ya katlediliyor ya yurtlarından sürükleniyor ya işkencelere maruz kalıyor. Filistin, Kırım ve Afganistan gibi İslam beldeleri işgal altında, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Arakan'da, Doğu Türkistan'da Müslümanlar öldürülüyor, Irak'ta sözüm ona batıdan ithal edilen demokrasi, kan ve gözyaşından başka bir şey getirmedi. Suriye'de bir zalim, kendi halkını katlediyor. Mısır'da da bir hain, yaptığı katliamlara hukuki kılıf bulmak adına bugüne kadar katlettiği insanlar yetmezmiş gibi, yüzlerce insanı da idama mahkum ediyor."

"Hukuk, hakkın ve haklının yanında olacağına, zalimin elinde bir zulüm oyuncağı haline gelmiş" ifadelerini kullanan Ercelep, meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile darbeye direnen Mısır halkının yargılanmaya başlandığını, hukuk tiyatrosu kurularak Mısır'da 528 darbe karşıtına idam cezası verildiğini vurguladı.

Verilen idam kararlarının Müslümanlara ve tüm insani değerlere açılmış aleni bir savaş olduğunu dile getiren Ercelep, Mısır'daki darbe yönetimine destek veren tüm ülkelerin, idamların gerçekleşmesi halinde cinayetlere suç ortağı olacağını söyledi.

Ercelep'in konuşmasının ardından grup üyeleri, Rabia işareti yaparak dua etti.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...