Ukrayna için 'büyük yangın' uyarısı

/ Kaynak: AA
Ukrayna için 'büyük yangın' uyarısı

DÜNYA Haberleri  / AA

BMGK'ya "Ukrayna krizi" brifingi veren BM Genel Sekreteri Ban, küçük kıvılcımların büyük bir yangına yol açabileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kapalı bir toplantıda BMGK üyelerine Ukrayna'daki son durum ve Kiev ile Moskova'ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi.

Ukrayna ve Rusya'ya yaptığı ziyaretin detaylarını Konsey üyeleriyle paylaşan Genel Sekreter Ban, Kırım ve Sivastopal'da yapılan referandumla bu bölgelerin Rusya'ya ilhak olmasından 3 gün sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmiş, ardından da 20 Mayıs'ta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir görüşme gerçekleştirmişti.

Ziyaretiyle ilgili bilgi veren Ban, Rus ve Ukraynalı taraflara diplomatik çözüm çağrısında bulunduğunu ve kapsayıcı bir siyasi süreç için gerekli adımların atılması gerektiğini bildirdiğini açıkladı.

Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki olayların diğer önemli uluslararası konular yüzünden uluslararası toplumun dikkatini başka yöne çekmemesi gerektiğini umduğunu ifade etti.

''Gerilimin arttığı bu dönemde, küçük bir kıvılcım bile istenmeyen sonuçları olacak büyük bir yangına dönebilir. Konu üzerine uluslararası toplumdaki bölünmelerin diğer acil sorunlara cevap verebilme yeteneğimize zarar verebileceği konusunda derin endişe duyuyorum'' dedi.

Konuşmasında, ''Şimdi diyalog ve barış zamanı'' diyen Ban, BM'nin Kırım krizine diplomatik yollarla çözüm bulma konusundaki çabalarını sürdüreceğini belirterek, BM İnsan Hakları İzleme Misyonu'nun halihazırda bölgede olduğunu bildirdi.

Ban ayrıca konuşmasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da askeri harekat olmayacağı konusunda kendisine güvence verdiğini aktardı.

Bu arada, brifingin ardından gazetecilerin karşısına geçen Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ''Ukrayna'ya karşı herhangi bir Rus girişimi konusunda endişeye hiç gerek yok'' ifadesini kullandı.

Öte yandan, ABD, gerginlikleri azaltmak için Rusya'ya, Ukrayna'nın doğu bölgesinden çekilmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Kurulu'nda dün yapılan oylamada Küba, Kuzey Kore, Nikaragua, Suriye, Sudan, Venezuela, Zimbabve, Ermenistan, Belarus ve Bolivya ''hayır'' oyu, Çin, Arjantin ve Ruanda gibi 58 ülkelerin oylamada çekimser kalmasına rağmen, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi istenerek, Kırım'da yapılan referandumun illegal olduğu ilan edilerek, taraflara siyasi diyalog çağrısında bulunulmuştu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından 21 Mart'ta kabul edilen ve Ukrayna'da güvenlik ve insan hakları konusundaki durumu değerlendirecek 100 kişiden oluşan gözlemci misyonundan ilk heyet bu hafta Ukrayna'ya gitti.

Litvanya'da Kırım'daki insan hakları konuşulacak

Bu arada, 31 Mart Pazartesi günü, Litvanya'nın, insan hakları, basın özgürlüğü ve etnik azınlıklara saygı ile Kırım ve Sivastopol'daki duruma odaklanacakları bir toplantıya ev sahipliği yapması bekleniyor. BM'den de tüm üyelere açık olacak toplantıda insan hakları aktivisti ve eski Kırım Tatar Halkı Meclis Başkanı Mustafa Dzhemilev, Kırım'daki insan hakları konusunda bir konuşma yapacağı ve Simferopol Basın Enformasyon Merkezi Müdürü Kırımlı gazeteci Valentyna Samar'ın da medyada basın özgürlüğü konusunda görüşlerini dile getirmesi bekleniyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...