Nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama 2014

Nerede oy kullanacağım? YSK sandık sorgulama 2014

GÜNDEM Haberleri

Nasıl ve nerede oy kullanacağım sorularının cevabı bu haberde. YSK Seçmen Sorgulama ve yerel seçim sandık bilgisi sorgulama işlemi için ayrıntılar haberde.

Aşağıdaki alanları doldurarak 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Yerel seçim öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçmen listelerini belirledi. Seçmen sorgulama işlemini YSK'nın resmi Web sitesinde TC kimlik no ile seçmen sorgulama butonuna basarak öğrenebilirsiniz. 2014 Yerel seçimlere çok az bir süre kala Yüksek Seçim kurulu (YSK) seçmen listelerini astı. Yüksek Seçim Kurulu YSK'nın resmi web sitesinde Sandık Bilgisi Sorgulama sayfasından Seçmen Listesi Sorgulama işlemini yapabilirsiniz. YSK'nın belirlemiş olduğu seçmen listesi sorgulama işlemini yapmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

-YSK SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ-

Sandık sorgulama için YSK sitesine nbsp; girdiğinizde karşınıza çıkan alanda TC numaranız soruluyor. Ardından ise nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve kimliğinizdeki diğer bilgiler isteniyor.

Bu bilgileri yazdıktan sonra en sonda RESİM DOĞRULAMA kısmına dikkat edin. Yanda çıkan harf ve rakamları o alana yazıp sorgula tuşuna basın. Aşağıdaki Sandık Bilgisi Sorgulama kısmına tıklayarak 'Nerede oy kullanacağınızı' öğrenebilirsiniz.

Seçim yayın yasakları başladı, seçim günü yasakları nelerdir?

YSK'nın yayın yasaklarına ilişkin kararında, "Siyasi partiler veya adayların oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekleri, siyasi partiler veya adayların açık veya kapalı yer toplantılarının radyo ve televizyonlarda canlı olarak yayınlanabileceği, son 24 saat içinde benzeri program ve toplantılar yayınlanamayacağı" belirtildi.RTÜK de YSK yayın yasaklarının saat 00.00'dan itibaren başlayacağını, söz konusu yasakların, oy verme günü Yüksek Seçim Kurulunca açıklanacak saate kadar süreceğini bildirdi.Buna göre, saat 00.00'dan itibaren siyasi partiler veya adaylar, radyo ve televizyonlarda açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak, görüşlerini açıklayamayacak, siyasi partiler veya adayların açık veya kapalı yer toplantıları radyo ve televizyonlarda yayınlanamayacak.Medya hizmet sağlayıcıları 00.00'dan itibaren siyasi reklam da yayınlayamayacak.

Seçim günü yasakları
YSK kararına göre, bugün saat 18.00'den itibaren ise seçim günü yasakları başlayacak. Saat 18.00'den seçimin yapılacağı Pazar günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Seçim günü 18.00-21.00 saetlerinde radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Seçim günü saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, gerek görürse yayın yasağını yarın saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.
Oy verme günü saat 06.00'dan 00.00'a kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı olduklarısandık dışında oylarını kullanamazlar.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.

KİMLER OY KULLANAMAZ?
nbsp;Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

nbsp;1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
nbsp;2. Askeri öğrenciler,
nbsp;3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

Oy kullanma yaşı kaçtır?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Kimler oy kullanamaz?

1. Silâh altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

SEÇMENİN KİMLİK TESPİTİ
Seçmenin kimlik tespitinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekiyor. nbsp; Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâgıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değil. nbsp;
nbsp;
SEÇMENLERİN OYLARINI KULLANMA SIRASI
nbsp;Seçmenler oylarını aşağıdaki sırada kullanacaklar:

Turuncu Zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa; Mavi Zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa; Mor Zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası mor renkli zarfa
nbsp;
OY VERME SAATLERİ nbsp;
nbsp;7.00 - 16.00 saatleri arasında; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri oy kullanacak. 8.00 - 17.00 saatleri arasında ise yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller kullanacak.

Seçimlerde nasıl oy kullanacaksınız? İşte oy kullanma rehberi

Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 30 Mart'ta sandığa gidecek. 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.

Köyde ikamet eden seçmenler, il genel meclisi üyeliği, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde yaşayan vatandaşlar ise, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy verme işlemine katılacak.

Büyükşehirlerde yaşayanlar; büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak.

Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden bu kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek.

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak.

Seçimde sırasına göre, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa konulacak.

Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek.

Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 saatleri arasında oy verme işlemi yapılacak.

Diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...