Prostat kanseri tedavisinde göbekten müdahaleyle robotik cerrahi

Prostat kanseri tedavisinde göbekten müdahaleyle robotik cerrahi

SAĞLIK Haberleri

Erkek kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan prostat kanserinin tedavisi, artık göbekten tek delikten girilerek robotik cerrahi ile yapılıyor.

Tek delikten robotla yapılan ameliyat, yumurtalık ve rahim kanseri?ile böbrek ve mesane?kanserinin cerrahisinde de kullanılabiliyor.Erkek kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan prostat kanserinin tedavisi, artık göbekten tek delikten girilerek robotik cerrahi ile yapılıyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Şefi Doç. Dr. Volkan Tuğcu, tek delikten girilerek yapılan ameliyatlarda enfeksiyon riskinin daha düşük olduğunu, daha az ağrı yaptığını ve hastanın kısa zamanda iyileşerek ayağa kalkmasına yardımcı olduğunu söyledi.Bu ameliyatı ilk yapan cerrahlardan biri olan Doç. Dr. Tuğcu, da Vinci robotik cerrahi sisteminin prostat cerrahisinde kullanılmasının en önemli avantajlarının idrar kontrolünün ve cinsel fonksiyonların geri kazanılmasındaki olumlu etkiler olduğunu belirterek, "Normalde laparoskopi ile ya da yine robotla yapıldığında 5-6 delik açılır. Bu bölgeye açılan her delik karın kaslarını delerek gittiği için hem enfeksiyon riski artar hem de daha sonra bu bölgede fıtıklaşmalara sebep olur. Tek delikten girerken göbek bölgesinin seçilmesinin sebebi, göbek deliğinin yara izini saklaması" dedi. SGK'nın robotla yapılan ameliyatları karşıladığını söyleyen Doç. Dr. Tuğcu, "Göbeğin hemen altından yada üstünden yarım ay şeklinde kesi yapıyoruz. Laporoskopiden farklı olarak robot 3 boyutlu görüntü sağlıyor. Ameliyat yapacağımız yeri 540 kat büyütüyor. Robotun kollarını kendi elimiz gibi kullanarak prostatın kanserli kısmını çıkarıyoruz" dedi.

ÇALIŞMASI DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Doç. Dr. Volkan Tuğcu'nun tek delikten yapılan robotik ameliyatlarla, çok delikten nbsp;
(6 delik) yapılan ameliyatları karşılaştırdığı bilimsel makalesi dünya literatürüne girdi. Doç. Dr. Tuğcu editörümüz Ziyneti Kocabıyık'a robotla tek delikten ameliyatı anlattı.

HAYATA DÖNDÜ
Doç. Dr. Volkan Tuğcu'nun da Vinci ile göbek deliğinden prostat kanseri ameliyatı yaptığı ilk hasta İstanbul'da yaşayan 46 yaşındaki F.S. Bakaroğlu. Ameliyattan sonra?kısa sürede normal hayatına dönen Bakaroğlu, göbeğinde açılan 3 santimlik bir kesi sayesinde kendini hiç ameliyat olmamış gibi hissettiğini söylüyor.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...