Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kariyer yapayım derken evlenmeyi unuttuk!

/ Kaynak: AA
Kariyer yapayım derken evlenmeyi unuttuk!

YAŞAM Haberleri  / AA

Kariyer yapayım,ideallerimin peşinden koşayım derken evlenme unutuluyor.Türkiye'de son 10 yılda evlenme yaşı artarak erkeklerde 27, kadınlarda 24'e ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, erkeklerde evlenme yaşının en yüksek olduğu il 29,1 yaş ortalaması ile Tunceli, en düşük olduğu il 25,1 ortalama ile Afyonkarahisar oldu. Kadınlarda ise en yüksek olduğu il 26,4 ile Kırşehir, en düşük iller 21,5 yaş ortalaması ile Yozgat ve Ağrı olarak kayıtlara geçti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, 25 yaşın üzerindeki gençlerin kariyer yapma ve idealleri peşinde koşma uğruna evliliği ertelediğini söyledi.

Evlenme yaşının büyük şehirlerde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, kentleşme, kent yaşamının koşullarının evlenmeyi geciktirdiğini belirten Tatlıdil, bu durumun bazı riskleri de beraberinde getirdiğini dile getirdi.

"Pazar ekonomisi şartları içinde sadece iş bulmak yetmiyor. Kentteki genç evlilerde, işi elde tutabilme ve kalıcı olup ailesine bakabilme kaygısı da artıyor" diyen Tatlıdil, kırsal kesimdeki birçok evliliğin ise aile desteğiyle yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kırsalda aileler, sadece çocuklarını evlendirmekle kalmıyor, ayrıca ekonomik sorunları ortaya çıkınca yardımcı oluyor. Kent kültüründe ise küçük aile dediğimiz yapılarda, herkes kendi ekmeği ve unuyla kavruluyor. Yani aileler küçüldükçe kendi bütçelerine dayanacak bir ekonomi oluşturuyorlar" diye konuştu.

Tatlıdil, kent kültüründe gençlerin evlenmeden önce evliliklerini sürdürebilme ve sürekli bir gelire sahip iş bulabilme kaygısını yaşadıklarına değinerek, kentteki geçlerin bu kaygılarını giderdiklerini psikolojik olarak evliliğe hazır hale geldiklerini ifade etti.

Tatlıdil, yaptığı araştırmalara göre, kentlerde nişanlılık dönemlerinin de uzamaya başladığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Kariyer yapayım, ideallerimin peşinden koşayım derken evlenme unutuluyor. Ekonomik nedenler de evliliği gençler açısından geciktiriyor. Evlilikte ilk yıllarda daha kolay kopmalar yaşanabiliyor. 5 yıldan sonra boşananların azaldığını görüyoruz. Gençler, evliliklerini geciktirirken boşanmalara neden olabilecek ekonomik zorluklarla karşılaşmak istemiyorlar."

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...