BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Osmanlı çileği can çekişiyor

Osmanlı çileği can çekişiyor

Dünyada sadece Ereğli’de yetişen Osmanlı çileği, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya... Ereğli ilçesinin simgesi haline gelen, rengi, kokusu ve tadı diğerlerine benzemeyen, adına festivaller düzenlenen Osmanlı çileğinin yavaş yavaş yok olmaya başlaması üreticiyi tedirgin etti.



ZONGULDAK (İHA) - Dünyada sadece Ereğli’de yetişen Osmanlı çileği, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya... Ereğli ilçesinin simgesi haline gelen, rengi, kokusu ve tadı diğerlerine benzemeyen, adına festivaller düzenlenen Osmanlı çileğinin yavaş yavaş yok olmaya başlaması üreticiyi tedirgin etti. Korubaşı, Alkaya, Kocaeli, Kestaneci, Ören, Dağlar, Göktepe ve Soğanlı köylerinde yetişen, yetiştirilmesi zahmetli olan Osmanlı çileğine olan ilginin giderek azaldığını kaydeden üreticiler, “Osmanlı çileği, kestane toprağını sever ve başka topraklarda yetişmesi mümkün değildir. Devletten üretim için toprak analizi yapılmasını, bunun için de ziraat mühendisi göndermesini istiyoruz. Yeni yetişen genç üreticiler, çilekleri birbirinden ayıramıyor. Osmanlı çileği ilgisizliğe kurban ediliyor” diye konuştu. Sadece Ereğli’de yetişiyor Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileğini Koruma ve Yaşatma Derneği Sekreteri Celal Karadeniz, “Osmanlı çileği ABD’de bile denendi. Ancak buradaki tadı ve kokuyu vermedi. Bunun sebebi ise Ereğli’nin toprağından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bizler devletin Osmanlı çileğine sahip çıkmasını istiyoruz. Devletin bölgemize çileği saklayabileceğimiz bir soğuk hava deposu yaptırmasını istiyoruz” dedi. Ereğli tarihi araştırmacısı Suat Önder ise eskiden balıkçı tekneleriyle İstanbul dışına gönderilen tonlarca Osmanlı çileğinin son yıllarda yılda sadece 2-3 ton üretildiğini söyledi. Önder, “Şimdi üretici diğer çilek türlerine yöneldi. Çileği yaşatmak için çalışma yapılması lazım. Bu konuda belediyenin yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT