Halk istikrar dedi, yabancı yatırımcının güveni arttı

/ Kaynak: AA
Halk istikrar dedi, yabancı yatırımcının güveni arttı

Ekonomi Haberleri  / AA

Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, iktidar partisinin oyunu artırmasını, siyasi ve ekonomik istikrarın bir yansıması olarak yorumladı.

Uluslararası finans kuruluşlarının önde gelen ekonomistleri, yerel seçimlerde iktidar partisinin oyunu 2009 yerel seçimlerine kıyasla artırmasını, siyasi ve ekonomik istikrarın bir yansıması olarak yorumlarken, önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcılar için risk algısının azaldığına dikkati çekti.

Yerel seçim sonuçlarına ilişkin soruları cevaplayan Standard Bank Londra merkezinde Gelişmekte olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash, "AK Parti'nin almış olduğu oy aslında geçen 12 yıl boyunca edilen ekonomik başarının, istihdamın, yükselen yaşam standartlarının geri dönüşüdür. Yakın vadede piyasa, seçim sonuçlarını olumlu karşılayacak ve yatırımcılar AK Parti'nin kendilerine ekonomik istikrarın garantisini, piyasa destekleyici politikalarda büyük ölçekte sağlamasını bekleyecektir" dedi.

Seçim sonuçlarının hemen ardından açıklanan ticaret ve büyüme verilerini de değerlendiren Ash, şubat dış ticaret açığı 5,1 milyar dolara gerilediğini belirterek, "Piyasanın seveceği, ekonominin yeniden dengelenmesini destekleyecek veriler geliyor. Merkez Bankası'nın politika sıkılaştırması ve görece daha düşük değerdeki lira, uluslararası ticareti ve cari açık verilerini destekliyor. Yabancı yatırımcılar bu verilerin ardından politik riskin de azaldığını düşünerek, Türkiye'de alım yapmaya yatkın olacaklardır" diye konuştu.

nbsp;Londra merkezli Capital Economics'in Gelişmekte olan Ekonomiler Ekonomisti William Jackson da AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de hala yüksek oranlarda destek gördüğünü belirterek, politik başarının ekonomide elde edilen kazanımların temelinde elde edildiğini vurguladı.

AK Parti'nin 2009 yerel seçimlerindeki oy oranını ciddi oranda artırdığına dikkati çeken Jackson, "TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre Türkiye ekonomisi, 2013 yılında yüzde 4 büyüdü. İhracat şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artarken, dış ticaret açığı azaldı. AK Parti'nin yüksek oranda destek bulmasının asıl sebeplerinden birisi ekonominin güçlü olmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Seçim öncesinde Türkiye'nin ekonomik istikrarının önemine dikkati çeken İngiliz Financial Times gazetesi de yerel seçim sonuçlarına ilişkin, "Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığına da hazır olduğunun ipuçlarını veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lira moral buldu, piyasa rahatladı

Yurt içi piyasalar, dün gerçekleştirilen yerel seçimler sonrasında belirsizliğin ortadan kalkmasının etkisiyle haftaya hızlı yükselişlerle başladı.

Dolar/TL, bankalararası piyasada 29 Ocak'ta Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından gördüğü en düşük seviyenin de altına nbsp; gerileyerek 2,1479'u gördü. BIST 100 endeksi ise geçen hafta başlayan seçim rallisi ile haftalık bazda yatırımcısına yüzde 7,03 kazandırdıktan sonra bugün açılışta da yüzde 2'yi aşan oranda yükseliş kaydederek analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdikleri 70.500 puan seviyesini test etti ve 69.500 seviyelerinde dengelendi.

Olumlu havaya tahvil-bono piyasasının da katıldığı görülüyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,79'a 10 yıl vadeli tahvil faizi ise yüzde 10,30 seviyesine kadar geriledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...