Avrupa'da Türk çocukları için büyük mücadele başlıyor

/ Kaynak: AA
Avrupa'da Türk çocukları için büyük mücadele başlıyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

Aile Bakanlığı, Avrupa'da ailelerinden alınarak farklı uyruk ve dine mensup ailelere verilen Türk çocukları geri alabilmek için harekete geçiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa'da çeşitli nedenlerle ailelerinden alınarak farklı uyruk ve dine mensup ailelere verilen Türk çocukları, geri alabilmek için harekete geçiyor.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde ailelerinden alınan yaklaşık 5 bin civarındaki Türk çocuk için çalışma başlatılıyor. Çalışma kapsamında, bakanlık yurt dışında temsilcilikler açarak koruyucu aile sistemini, Avrupa'daki Türk aileler arasında yaygınlaştırmayı planlıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yurt dışındaki çocukların başka dine mensup ailelere verilmesiyle ilgili torba yasada düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Düzenleme sayesinde, yurt dışında temsilcilikler açma hakkı oluştuğuna işaret eden İslam, temsilcilikler, ateşeler ile çeşitli birimler kurulacağını ve Türk ailelerin sorunlarıyla ilgilenileceğini kaydetti.

İslam, bu konuda ciddi çalışma yapılacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ailelerin yaşadığı sorunlar nedeniyle başka ailelere verilen çocukların, mümkün olduğu kadarıyla Türk ailelere verilmesini sağlamak istiyoruz. Bu konuda özellikle yurt dışında bilinçli çalışma yürüteceğiz. Orada yaşayan Türk aileler, koruyucu aile sistemine çok sıcak bakmıyor. Orada da ciddi çalışma yapacağız. nbsp; Koruyucu aile sistemini oturttuğumuz zaman, Türk olmayan ailelere verilen çocuklarımızı, yeniden kendi toplumumuza kazandırabiliriz. Hem önleyici hem de sonuç alıcı çalışma olacak."

"Türkiye'de koruyucu aile sisteminde, başarılı sonuca ulaştık" diyen İslam, "Bu sistem tanındıkça, ailelerimiz daha çok teveccüh gösteriyor. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde, 81 valimizin eşleriyle Gönül Elçisi Projesi'ni gerçekleştirdik. Çok büyük başarı elde ettik. Bu projeyi, başarılı şekilde sürdürmek ve daha farklı çalışmalar hazırlamak istiyoruz ancak koruyucu aile sistemi, ülkemizde gayet başarılı oldu" ifadesini kullandı.

Erken yaşta evlendirilen Suriyeli kızlar

İslam, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bazı küçük yaştaki Suriyeli kızların evlendirildiğine ilişkin haberlere dikkati çekti.

Suriyelilerin kaldığı kamplarda bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını, bu tür evliliklerin yasal olmadığını anlattıklarını aktaran İslam, evliliğe zorlanmaları halinde kendilerine başvurmalarını talep ettiklerini vurguladı.

İslam, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tür olayların önüne geçmek için çalışıyoruz. Takip ettiğimiz yerlerde kontrolü sağlamaya çalışıyoruz ancak kamp dışında yaşayan ve kontrol edemediğimiz bir bölüm var. Bize başvurmadan, istediği şehre gidip yaşayan Suriyeliler var. Maalesef onların bilgileri bizde mevcut olmadığı için ulaşamıyoruz. Burada da sivil toplum kuruluşlarının hassasiyeti önemli.

Bu konuda halkımızın sağduyusuna ihtiyacımız var. Bu durumda olan, zor durumda kaldığı için ülkemize sığınan insanlar için son derece vicdanlı olmamız gerekiyor. Onların bu zaaflarından istifade etmemek lazım. Bu tür yollara tevessül etmemeliyiz. Türk insanının, konukseverliğine yakışmayan bir durum olur."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...