Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obezitenin nedeni tükürük mü?

/ Kaynak: AA
Obezitenin nedeni tükürük mü?

SAĞLIK Haberleri  / AA

Tükürükte bulunan amilaz enzimi eksikliğinin obeziteyi tetikleyebileceği belirlendi.

İngiliz ve Fransız bilim insanlarının araştırması, tükürükte bulunan, nişastayı parçalayarak şekere çeviren amilaz enziminin az olmasının obeziteye yol açabileceğini gösterdi.
nbsp; nbsp; nbsp;
Tükürükte bulunan amilaz enzimi eksikliğinin obeziteyi tetikleyebileceği belirlendi.

Farklı kilolarda İsveçli kız ve erkek kardeşlerin gen haritasını inceleyen bilim insanları, amilaz geni kopyasının kişiden kişiye değiştiğini (1-20 kopya), kopyaya çok az sahip olanların obeziteye yakalanma riskinin 10 kat arttığını vurguladı.

Tarım faaliyetlerinin başlamasından bu yana (10 bin yıl önce) nişastanın sindirilebilmesi için AMY1 kopyalarının arttığını belirten bilim adamları, her kopyasının obezite riskini yüzde 20 azalttığına da dikkati çekti.

Bu enzimin obeziteyle bağlantısı konusunda 2 teori öne sürüldü. İlkinde bilim ins insanları, yiyeceklerin çiğnenmesi ve ağızda kısmen sindirilmesinin, amilaz eksikliği olanlarda, daha az tokluk hormonunun salgılanmasına yol açabileceğini savundu. İkinci teoride ise bilimciler, bu enzime az sahip olanlarda nişastanın iyi sindirilememesinin bağırsak florasını değiştirebileceği ve dolaylı olarak obeziteyi hatta şeker hastalığını tetikleyebileceği fikrini ileri sürdü.

Obezitenin önlenmesine ilişkin yeni bakış açıları sunan araştırmanın sonuçları, ''Nature Genetics'' dergisinde yayımlandı.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...