Eroğlu ile Anastasiadis ara bölgede buluştu

/ Kaynak: AA
Eroğlu ile Anastasiadis ara bölgede buluştu

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile ara bölgede bir araya geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın ev sahipliğinde Kıbrıs müzakere süreci çerçevesinde ara bölgede görüştü.

Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede, müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis de hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile özlü konuları ele aldıklarını belirterek, "Verimli bir toplantı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Rum lideri ile müzakerecilerin yaptığı görüşmeleri değerlendirip, bundan sonraki adımların ne olacağını ele aldıklarını kaydeden Eroğlu, bugüne kadar meydana gelen gelişmelere göz atarak, mümkün olduğu kadar kısa sürede bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunu görüştüklerini söyledi.

Eroğlu, bir sonraki aşamanın, köprü kurucu önerilerin masaya konması olduğunu belirterek, "Hem bizim masaya koyduğumuz önerileri, hem de onların düşüncelerini detaylı bir şekilde tartıştık" ifadesini kullandı.

Güven artırıcı önlemlerin daha ziyade Rumlar tarafından gündem konusu yapıldığına işaret eden Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin her iki halkı da ilgilendiren konular olduğu zaman kıymet kazanabileceğine vurgu yaptı.

Eroğlu, bugünkü toplantıda ayrıca daha önce ayda bir toplanma kararı aldıkları Anastasiadis ile gerek görüldüğü sürece bir araya gelme konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Görüşmede, Anastasiadis ile birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Düşüncelerimizi biraz daha iyi okuyabilme fırsatı bulduk. İyi, samimi ve verimli bir toplantı olduğunu söyleyebileceğim bir toplantı gerçekleştirmiş olduk. Mühim olan bundan sonraki tarama olayı bittikten sonra özlü konularda ortaya koyacağımız önerilerimiz ve bunların değerlendirilmesinin sonuçlanmasıdır. Esas müzakerelerin o zaman daha detaylı bir şekilde devam edeceğini tartışmış olduk. Bugünkü müzakerelerden memnun olduğumu söyleyebilirim."

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Buttenheim'in ilgisinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Eroğlu, "Bundan sonraki görüşmelerde özlü konular tartışıldıkça, daha geniş ve daha detaylı bilgiler verme durumunda olacağız" dedi.

Anastasiadis: "Daha fazla diyalog gerekli"

Rum lideri Anastasiadis de görüşmede, Kıbrıs sorununun tüm unsurlarına ilişkin daha fazla diyaloğun gerekli olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Müzakere masasına sunulan tezlerin daha ayrıntılı ele alınabileceği ikinci aşamaya geçilebilmesi için diyaloğun en kısa sürede tamamlanması gerektiğine işaret eden Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının görüşmede bazı endişelerini dile getirdiğini de sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...