Şubatta ihracat arttı ithalat düştü

/ Kaynak: AA
Şubatta ihracat arttı ithalat düştü

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Türkiye'nin ihracatı, şubat ayında önceki Senenin aynı ayına göre yüzde 6,2 artarak 13 milyar 150 milyon dolara ulaştı.

İthalat ise yüzde 5,9 azalarak 18 milyar 250 milyon dolara yükseldi. Bu neticede dış açıkta azalma trendi devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan bu Senenin şubat ayına ait Geçici Dış Ticaret İstatistikleri belirtildi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Buna göre, ihracat şubat ayında 2013'ün aynı ayına oranla yüzde 6,2 arttı ve 13 milyar 150 milyon dolara yükseldi. Aynı zamanda ithalat ise yüzde 5,9 azalarak 18 milyar 250 milyon dolar olarak hesaplandı.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Anılan zamanda dış alış-veriş eksikliği yüzde 27,2 azalarak 7 milyar 9 milyon dolardan 5 milyar 100 milyon dolara fena düştü.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2013 şubat ayında yüzde 63,9 iken, bu Senenin aynı ayında yüzde 72,1'e çıktı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı, bu Senenin şubat ayında önceki Senenin aynı ayına göre yüzde 7,5 artarak 5 milyar 470 milyon dolara yükseldi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Geçici Dış Ticaret İstatistikleri'ne göre, AB'nin ihracattaki payı 2013'ün şubat ayında yüzde 41,1 iken, bu Senenin aynı ayında yüzde 41,6'ya yükseldi. AB'ye gercekleşen ihracat, aynı aylar karşılaştırıldığında yüzde 7,5 artarak 5 milyar 470 milyon dolara çıktı.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
ALMANYA İLK SIRADA

Almanya, şubatta en çok ihracat gercekleşen ülke oldu. Bu ülkeye gercekleşen ihracat, söz konusu ayda önceki Senenin aynı ayına göre yüzde 8,4 artarak 1 milyar 175 milyon dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla 1 milyar 22 milyon dolarla Irak, 729 milyon dolarla İngiltere ve 642 milyon dolarla İsviçre takip etti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
İthalatta ise ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden gercekleşen ithalat, söz konusu zamanda yüzde 1,4 artarak 2 milyar 44 milyon dolar oldu. Rusya'yı sırasıyla 1 milyar 928 milyon dolarla Çin, 1 milyar 721 milyon dolarla Almanya ve 993 milyon dolarla ABD izledi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
MOTORLU KARA TAŞITLARI ZİRVEDE

Fasıllar seviyesinde en çok büyük ihracat kalemi 1 milyar 454 milyon dolarla "motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları" olurken, bu faslı 1 milyar nbsp; 139 milyon dolarla nbsp; "değerli ya da yarı değerli taşlar, değerli metaller, nbsp; inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar", 1 milyar 87 milyon dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları", 870 milyon dolarla nbsp; "demir ve çelik", 767 milyon dolarla "örme giyim eşyası ve nbsp; aksesuvarı" takip etti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
İTHALATTA LİDER MİNERAL YAKITLAR VE YAĞLAR
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Fasıllara göre ithalat değerlendirildiğinde şubatta en çok ithalat gercekleşen fasıl 4 milyar 550 milyon dolarla "mineral yakıtlar ve yağlar" oldu. Bu faslı 2 milyar 147 milyon dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları", 1 milyar 287 milyon dolarla "elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme verme, televizyon görüntü-ses kaydetme verme cihazları ve bunların aksam parça aksesuarları", 1 milyar 152 milyon dolarla "demir-çelik" ve 1 milyar 130 milyon dolarla "plastikler ve mamulleri" izledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...