Yerel seçimler Arap dünyasında yankı buldu

/ Kaynak: AA
Yerel seçimler Arap dünyasında yankı buldu

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti'nin yerel seçimlerdeki başarısı Arap dünyasında da yankı buldu. Basında analizlere yer verilirken, sokaklarda da destek kutlamaları yapıldı.

Türkiye'deki yerel seçimleri manşetlere taşıyan Körfez basını, sonuçları, "Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için referandum" şeklinde değerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden Eş-Şark'ul Evsat, "Erdoğan muhaliflerine Osmanlı şamarı" manşetiyle ilk sayfasında yer verdiği haberde, "AK Parti, Erdoğan ile rakipleri arasındaki gerilimli atmosferde gerçekleşen yerel seçimlerde başarı kazandı. Erdoğan, yerel seçimlerin çehresini cumhurbaşkanlığı referandumuna dönüştürmesiyle, rakiplerine söz verdiği 'Osmanlı şamarı'nı attı" denildi.

Gazete, "seçim sonuçlarının Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına" muhtemel etkisine de değinerek, "Kazandığı büyük başarı Erdoğan'ın, halkın sandık başına gideceği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması için etkili olabilir" yorumunu yaptı.

"Filistin halkının tek umudu"

AK Parti'nin yerel seçimlerdeki başarısını sevinçle karşılayan İsrail ambargosu altındaki Gazze halkı, Türkiye'nin Filistin halkının "tek umudu" olduğunu ifade ediyor.

Arap Tabibler Birliği Proje Koordinatörü Muhammed es-Safi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'yi tebrik ederek, "Suriye, Mısır ve Filistin'in yanı sıra işkence, soykırım ve doğal afetlere maruz kalan tüm Müslümanların yanında duran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu insani tutumunu sürdüreceğini umuyorum" dedi.

Türkiye'nin, Gazze halkını umudu olduğunu ifade eden Safi, Başbakan Erdoğan'ın, İsrail ambargosuna karşı daha sert bir tavır takınacağına inandığını dile getirdi.

Üniversitesi öğrencisi Muhammed en-Naci (22) de "Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısının kapatılması ve tünellerin yıkılmasının ardından Türkiye, Filistin halkının tek umudu oldu" diye konuştu.

Filistinliler'in, seçimlerin ardından Başbakan Erdoğan'ın Filistin meselesine destek vermeyi sürdüreceğini düşündüğünü kaydeden Naci, "Erdoğan'ın, Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılması için çaba sarfedeceği konusunda hemfikiriz" şeklinde konuştu.

"Davamıza destek veren"

Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin kazanmasının, sadece Gazze değil Filistin'in tüm bölgelerinde "umut ışığı" olduğunu ifade eden Naci, "Erdoğan'ın Gazze ablukası son bulmadan İsrail ile ilişkilerin normalleşmeyeceğini söylemesiyle bu durum daha netleşti. Davamıza destek veren Erdoğan'ın kazanmasından ötürü mutluyuz" şeklinde konuştu.

Hamas'tan kutlama gösterisi

Hamas'ın çağrısıyla Gazze'in kuzeyinde toplanan onlarca kişi, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attı, Türkiye ve Filistin bayrakları açtı.

Hamas liderleri ve milletvekillerinin de katıldığı gösteride, "AK Parti'yle, İleriye Türkiye", "Büyük Türkiye, Filistin seninle gurur duyuyor" ve "Erdoğan... Türkiye... Filistin sizleri bekliyor" yazılı dövizler taşındı.

Hamas yetkililerinden Muşir el-Mısri, yaptığı konuşmada, "Mazlum Müslümanlar, Filistin davası ve İslam ümmeti için kazanılmış olan yeni zaferi kutluyoruz" dedi.

"Düşmanlarının, türlü türlü oyunlarla Erdoğan'ı devirmek istediğini" ifade eden Mısri, "Fakat Türk halkı, oynanan oyunların farkına vardı ve son sözü söyleyerek oyunu bozdu. Ambargo karşısındaki tutumu ve Filistin davasına desteğinden dolayı Türk halkına teşekkür etmek için buradayız" diye konuştu.

Mısri ayrıca "Demokrasinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçte ortaya konan bu başarı, İslam ümmetine özgürlük, halk iradesinin zaferidir. Arap ülkelerinin, Türkiye'deki başarılı demokrasi deneyiminden yararlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Erdoğan seçimleri zorlanmadan alıyor"

Londra merkezli El-Hayat gazetesi ise seçim sonuçlarının, cumhurbaşkanlığı adaylığı fikrini Erdoğan'ın aklına yeniden getirebileceğini belirterek, "Erdoğan seçimleri zorlanmadan alıyor" manşetini attı.

Seçim sonuçlarını, "AK Parti'nin ülke genelindeki siyasi imajını koruduğu hatta bazı illerdeki popülaritesini arttırdığı" şeklinde değerlendiren gazetede şu ifadelere yer verildi:

"Sonuçlar, seçmenlerin, Erdoğan ve çevresindekileri de kapsayan yolsuzluk rüzgarından etkilenmediğine işaret ediyor. Ayrıca seçmenlerin, Fethullah Gülen cemaatinin ulusal güvenliği tehdit eden komplolar düzenlediği ve AK Parti'nin bu komplolar karşısında mücadele ettiğine ikna olarak Erdoğan'ı desteklemeye karar verdiği anlaşılıyor."

"Seçim başarısı İstanbul ile taçlandı"

Kuveyt'te yayımlanan Er-Ra'y gazetesi seçim haberinin manşetini, "Erdoğan, yerel seçimlerde başarısını ilan ediyor ve rakiplerini bedel ödemekle tehdit ediyor" şeklinde verdi.

Gazete, Erdoğan'ın "hainlikle suçladığı" Gülen cemaatine yönelik yürütülen mücadelenin yoğunlaştırılacağı ifadelerine yer verdiği konuşmasından kesitlere yer vererek, ağustosta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olabileceği izleniminin doğduğunu kaydetti.

Er-Ra'y, seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi yarışını bir kez daha AK Parti'nin kazanmasını "seçim başarısını taçlandırdı" şeklinde yorumladı.

Katar'daki Eş-Şark gazetesi ise seçimlerin, "yolsuzluk ve telefon skandalları ile mücadele eden Başbakan Erdoğan'ın siyasi geleceği çerçevesindeki öneminin" altını çizerek, "Erdoğan'ın konuşması sırasında yolsuzluk iddiaları karşısında meşruiyetini seçim sonuçlarıyla teyit edeceği" şeklindeki sözlerine yer verdi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...