Yabancı, yerlilerin felaket senaryosuna aldanmadı

Yabancı, yerlilerin felaket senaryosuna aldanmadı

Ekonomi Haberleri

Bazı iş adamları ve bir grup medyanın seçim öncesinde "hükümet düşecek, yabancı yatırımcı gelmeyecek" senaryosu boşa çıktı

TÜSİAD başta olmak üzere bazı iş çevrelerinin "Böyle giderse ülkeye yabancı yatırımcı gelmez" çıkışı ve bir grup medyanın "siyasi istikrarın sonu geliyor" şeklindeki kara propagandası, yerel seçimlerin ardından iflas etti. Uluslararası finans kuruluşlarının önde gelen ekonomistleri, yerel seçimlerde iktidar partisinin oyunu 2009 yerel seçimlerine kıyasla artırmasını, siyasi ve ekonomik istikrarın bir yansıması olarak yorumlarken, önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcılar için risk algısının azaldığına dikkati çekti.
İYİ HABERLER GELİYOR
Standard Bank Gelişmekte Olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash, "AK Parti'nin almış olduğu oy, aslında geçen 12 yıl boyunca edilen ekonomik başarının, istihdamın, yükselen hayat standartlarının geri dönüşüdür. Yakın vadede piyasa, seçim sonuçlarını olumlu karşılayacak ve yatırımcılar AK Parti'nin kendilerine ekonomik istikrarın garantisini, piyasa destekleyici politikalarla sağlamasını bekleyecektir. Piyasanın seveceği, ekonominin yeniden dengelenmesini destekleyecek veriler de geliyor. Merkez Bankası'nın sıkılaştırması ve görece daha düşük değerdeki lira, uluslararası ticareti ve cari açık verilerini destekliyor. Yabancı yatırımcılar bu verilerin ardından politik riskin de azaldığını düşünerek, Türkiye'de alım yapmaya yatkın olacaklardır" dedi.
TEMELDE EKONOMİ VAR
Londra merkezli Capital Economics'in Gelişmekte Olan Ekonomiler Ekonomisti William Jackson da; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de hâlâ yüksek oranlarda destek gördüğünü belirterek, politik başarının ekonomide elde edilen kazanımlarla geldiğini vurguladı. AK Parti'nin 2009 yerel seçimlerindeki oy oranını ciddi oranda artırdığına dikkati çeken Jackson, "Türkiye ekonomisi 2013 yılında yüzde 4 büyüdü. İhracat, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.2 artarken, dış ticaret açığı azaldı. AK Parti'nin yüksek oranda destek bulmasının asıl sebeplerinden birisi, ekonominin güçlü olmasıdır" değerlendirmesini yaptı.


Piyasada yüzler gülüyor
TYurt içi piyasalar, yerel seçimler sonrasında belirsizliğin ortadan kalkmasının etkisiyle haftaya hızlı yükselişlerle başladı. Dolar, bankalararası piyasada 29 Ocak'ta Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından gördüğü en düşük seviyenin de altına gerileyerek 2.14'ü gördü. BIST 100 endeksi ise geçen hafta başlayan seçim rallisi ile haftalık bazda yatırımcısına yüzde 7 kazandırdıktan sonra, dünde 70 bin puanın üzerine çıktı. Olumlu havaya tahvil-bono piyasası da katıldı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.79'a, 10 yıl vadeli tahvil faizi ise yüzde 10.30 seviyesine kadar geriledi. İntegral Menkul Değerler analisti Tuğba Özay, "Seçimlerin sonucuna baktığımızda, AK Parti'nin yüzde 40 üzerinde oy alması piyasalara olumlu yansıdı. Güçlü oy oranı, AK Parti'nin politikalarının devamı olarak yorumlanıyor. Bu sebeple TL'de açık pozisyonlar da kapanıyor. Endeks tarafında önümüzdeki günlerde bir düzeltme görebiliriz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...