Irkçı örgüt davasında yaşanan sıkıntı sürüyor

/ Kaynak: AA
Irkçı örgüt davasında yaşanan sıkıntı sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

NSU davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız, "NSU davasında bugüne kadar gelinen aşama bizim için büyük hayal kırıklığı oldu" dedi.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi ile örgüte yardım ve yataklık yaptıkları belirlenen 4 kişinin yargılandığı davanın 100. duruşması bugün yapılacak.


Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi tarafından öldürülen Enver Şimşek'in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız, yargılama sürecinin uzamasına ve Federal Savcılığın talep ettikleri dosyaları kendilerine vermemesine tepki gösterdi.


2006 yılında Halit Yozgat'ın Kassel'de internet kafede NSU tarafından öldürülmesi sırasında olay yerinde olan iç istihbarat ajanı ile ilgili soruşturma dosyalarını talep ettiklerini ancak Federal Savcılığın bunu vermediğini belirten Avukat Yıldız, "Başta sözler verildi. 'Tüm sorularınız cevaplanacak' dedi. Ancak Federal Savcılık, 6 aydır ısrarla istediğimiz dosyaları vermiyor. Bu soru işaretleri oluşturuyor. Ben bir avukat olarak bir anlam veremiyorum. Müvekkillerime de bunu anlatamıyorum" diye konuştu.


NSU davasında şu anda 5 sanığın yargılandığını ancak örgütün arkasındaki kişilerin sayısının daha fazla olduğundan şüphelendiklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti:


"Benim en büyük endişem şu; buradaki 4-5 kişinin yargılanması ve olayın kapatılmak istenmesi. Şu anda böyle yapılmak isteniyor gibi. nbsp;Ancak dosya da şunu gösteriyor. NSU sadece 3 kişiden oluşan bir örgüt değil. Arkasında daha çok insan var. nbsp;Bu olayın üstünün kapatılmaması gerekir. Umarım kapatılmayacak. Bu konuda basının desteğine de ihtiyacımız var."


Geçen yıl mayıs ayından bu yana devam eden davada, Mahkeme Başkanı Manfred Götzl'den memnun olduklarını belirten Yıldız, "Bizim en büyük sorunumuz Federal Savcılık ile. Bu mahkeme başkanının elinde olan bir şey değil. Herkese eşit davranmak mecburiyetinde. Mahkeme başkanı bu konuda bize çok yardımcı olamıyor" şeklinde konuştu.


Avukat Yıldız, NSU örgütü, sanıklar ve şüpheliler hakkında yeni bilgiler ile bağlantıları bulmalarına yardımcı olabilecek dosyalara ulaşma konusunda kararlı olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:


"Israrla istediğimiz dosyaları almaya çalışacağız. Bunun peşini bırakmayacağız. Ben ve meslektaşlarım aynı şekilde düşünüyoruz. Federal Savcılık, o dosyalarda araştırılacak bir şey yok diyor. Yoksa o zaman bütün sorular cevaplandırılsın ki en azından biz de müvekkillerimize söyleyelim. Biz araştırdık ve gerçekten bir şey yok diyelim. NSU tarafından oğlu öldürülen İsmail Yozgat geçen bana sordu, 'dosyaları neden vermiyorlar' dedi. 'O iç istihbarat memurunun kişisel haklarının korunması gerekiyormuş' dedim. 'Peki benim oğlumun kişisel hakları ne oldu' dedi. Bu soruya nasıl yanıt vereceksiniz?"

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...