Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kansere davetiye çıkaran alışkanlıklar!

Kansere davetiye çıkaran alışkanlıklar!

SAĞLIK Haberleri

Her gün ütü yapmak, cep telefonuyla 30 dakikadan fazla konuşmak, ışık açık uyumak kanser riskini artırıyor.

Kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Andaç Argon uyarıyor: "Pek çok teknoloji ürünü yaydığı iyonizan olmayan radyasyon kanser riskini artırıyor. Ütü, saç kurutma makinesi, su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri de bunlardan biri. Su ısıtıcılarını bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta tutun. Haftada bir gün ütü yapın. Saç kurutma makinesini uzun dakikalar kullanmayın. Elimizden düşürmediğimiz cep telefonu ile 30 dakikadan fazla konuşmayın. Bunun yanı sıra uykusuzluk ile kanser ilişkisi kanıtlanmıştır. Işıksız ortamda günde 7 saat uyuyun."
Prof. Dr. Andaç Argon kanserden korunmanın yollarını anlattı:
• Nüfusun yaşlanması, katkılı ürünler tüketmek, teknolojinin yaydığı elektromanyetik dalgalar, çevre kirliliği kanserin son yıllardan giderek yaygınlaşmasının nedeni. Kanserden korunmak ise imkânsız değil ancak yaşadığımız hızlı çağa ayak uydurmak için çıktığımız koşuda molalar verip sağlığımızı ve yaşam düzenimizi gözden geçirmeliyiz. Bu şekilde kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden mümkün olduğunca korunabiliriz.
30 DAKİKADAN FAZLA KONUŞMAYIN
• Teknolojinin insanlığa faydaları kadar zararları da var. Cep telefonundan saç kurutma makinesine, ütüden, bilgisayara ve televizyona kadar etrafımızdaki pek çok teknoloji ürünü iyonizan olmayan radyasyon yayıyor. Atom bombası ve nükleer bir savaş sonucu maruz kalınacak iyonizan radyasyondan çok bizi daha çok ilgilendiren iyonizan olmayan radyasyon. Bu radyasyondan ne kadar kendimizi koruyabilirsek kanser riski de o kadar düşer. Bunu başarabilmek ise mümkün. Elimizden düşüremediğimiz cep telefonundan işe başlayabiliriz. Günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşmayın ve mutlaka kulaklıkla konuşun. Evde cep telefonu yerine ev telefonunu kullanmayı tercih edin.
HER GÜN ÜTÜ YAPMAYIN
• Ütü, saç kurutma makinesi ve su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri ciddi derecede elektromanyetik radyasyon yayıyor. Özellikle kadınların zamanlarının önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Isıtıcıları bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu vs bulundurmayın. Ütü çok ciddi oranda elektro manyetik dalgalar yayıyor. Her gün ütü yapmayın, kendinize bir ütü günü belirleyin ve oyalanmadan hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışın. Saç kurutma makinesini uzun dakikalar kullanmayın. Mümkünse evinizin baz istasyonları ya da yüksek gerilim hatlarından uzakta olmasına dikkat edin; ayrıca otoyollarının hemen kenarında yapılmış sitelerde oturmamaya çalışmalı ki dizel egzozuna en az maruz kalalım.
DÜZENSİZ UYKU KANSER YAPIYOR
• Uykusuzluğun kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır. Gece uykusu ciddi oranda kanserden koruyan bir faktördür. En geç gece yarısı saat 01.00'de ışıksız bir ortamda uykuya geçmemiz lazım ki bizi kanserden koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlasın. Erişkinlerin günde 7,5 saat aralıksız uyumaları zorunludur. Gündüz telafi uykuları aynı faydayı sağlamaz. Vücut kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece ve karanlıkta salgılıyor. Bu nedenle gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riski düzenli uyuyanlara göre daha fazla.
KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN!
• Kanserden korunmanın en ucuz ve en etkili yöntemi ona yakalanmamaktır. Bunun için herkesin yılda bir kere check-up programına katılması gereklidir. Meme, kalın barsak, rahim ağzı, akciğer ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin rutin tarama programları vardır; hekiminizle bu konuyu konuşun. Bazı aşı programları (hepatit, rahim ağzı gibi) kansere karşı koruma sağlar. Menopoza girmiş kadınlarımızın sıkıntıları için uygulanan hormon replasman tedavisi dediğimiz hormon ilaçlarının yerine başka ilaçlar kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Genetik yatkınlığı olanlar, onkologları ile risk değerlendirmelerini yapıp, gerekli önlemleri almalı.
GİYSİLERİNİZİ SEÇERKEN DİKKAT EDİN!
• Kimyasallara maruz kaldığımız diğer bir alan bazı giysiler ve oyuncaklarda kullanılan azo boyarlar ve tehlikeli kimyasallardır. Özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilen çok ucuz giyecek ve oyuncaklar bu açıdan risklidir. Giysilerimizi seçerken dikkatli olmalı, bu ürünlerden uzak durmalıyız. Organik olmayan gıda maddelerinde yüksek oranda kimyasallar olduğunu unutmayın. Bu nedenle en iyisi mevsimin sebze ve meyvelerini tüketmektir.
SAĞLIĞINIZ İÇİN STRESLE BAŞ EDİN!
• Eğer yaşamımızda ciddi stres oluşturan bir faktör varsa en iyisi ondan kurtulmaktır. Bu mümkün değilse stresle baş etme yöntemlerini uygulamalıyız. Örneğin; düzenli spor yapabilir, seyahat edebilir, hobiler edinebiliriz. Sanatla ilgilenebilir, çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunabiliriz. Bunlar bizi günün stresli rutininde kurtaracaktır. Ruh sağlığımızı tehdit eden stresler için kesinlikle profesyonel destek almalıyız.
SİGARANIN TEK DALI ÖLDÜRÜYOR
• Çalışmalar gösteriyor ki; günde tek bir tane sigara içilmesi bile kansere sebebiyet verebilir. Üzerinde öldürür yazan bir suyu kimse içmek istemez öyleyse üzerinde öldürür yazan sigara neden içiliyor? Kaç tane içtiğiniz önemi yok. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı.
İDEAL KİLONUZU YAKALAYIN
• Sağlıklı bir yaşam için ideal kiloyu yakalamak şart. Tüm yaşamımız boyunca ideal kilomuzu koruyacak bir beslenme stili yaratmalıyız. Haftada yarım kilodan fazla et yememeliyiz. Unlu ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıyız. Mutfağımıza sağlıklı yağlar dediğimiz zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı ve mısır yağı dışında yağ sokmamalıyız. Her gün karışık salata, sebze yemeği ve makul ölçülerde mevsimin meyvelerinden yemeliyiz. Sucuk, salam gibi işlenmiş etlerden ve aşırı alkolden uzak durun. Tüm gıdalarımızın doğal, organik, katkı ve koruyucu maddeler içermeyen gıdalar olmasına özen göstermeliyiz. Sürekli organik ürünler talep etmeliyiz. Genetiği değiştirilmiş gıdalardan uzak durmalıyız. Yatmadan 3 saat evvel yiyecek tüketimine son vermeliyiz.
HAFTADA 3 GÜN SPOR
Gerek ideal kilomuzu korumak, gerekse de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için düzenli spor yapmalıyız. Haftada en az 3-4 gün, ideali her gün yapılacak olan yarım saatlik tempolu koşu aslında yeterlidir. İlaveten yapılacak aletli, aletsiz egzersizler sağlığımıza ek katkılar sağlayacaktır. İşe gidiyormuş gibi spor salonuna gitmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...