ABD 'düşük faiz' dedi Türk Lirası göze girdi

ABD 'düşük faiz' dedi Türk Lirası göze girdi

Ekonomi Haberleri

FED Başkanı, "Büyüme arzu edilen seviyede değil, düşük faiz politikasına devam" dedi. Dolar 2.13'e geriledi, borsa yükselişini sürdürdü.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen; Chicago'daki 2014 Ulusal Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, iş gücü piyasasındaki gelişmeler, resesyon sonrası ekonomideki toparlanma süreci ve FED politikaları konusundaki görüşlerini paylaştı. Ekonominin "büyük resesyon" sonrası karşılaştığı sıkıntıları yavaş ama sürekli bir şekilde aşmakta olduğunu kaydeden Yellen, 2009 yılı Ekim ayında işsizliğin yüzde 10'a çıkmasının ardından 7.5 milyon yeni istihdam oluşturulduğunu ve bu oranın yüzde 6.7'ye düştüğünü vurguladı.Yellen, şöyle devam etti: "Son 41 ay süresince aralıksız istihdam artışı kaydedilmesine rağmen yüzde 6.7'lik işsizlik oranı, 2001 resesyonunda gözlemlenen en yüksek işsizlik oranının dahi üzerinde. Ekonomideki toparlanmanın da yavaş olması, birçok kesimde hâlâ 'durgunluğun devam ettiği' algısına yol açıyor. Maksimum istihdam hedefiyle tutarlı olan işsizlik oranının yüzde 5.2-5.6 aralığında bulunduğuna inanıyoruz. FED'in para politikaları da bu hedefe ulaşabilme amacıyla oluşturuluyor. Bu politikanın en önemli unsurlarından biri olan faizleri uzunca bir süre daha düşük tutmaya kararlıyız."
Yellen'in "düşük faiz politikasını sürdürecekleri" mesajı, Türk lirası da dahil bütün gelişmekte olan ülke para birimlerine destek oldu. Dolar, 2.13 TL ile yılın en düşük seviyesini gördü. 10 yıllık tahvil faizi de 10.37'ye kadar geriledi. Borsada da yerel seçim sonuçlarının ardından ivme kazanan pozitif hava devam etti. Endeks, dün yeniden 70 binin üzerini test etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...