Köşk ile Milletvekili seçimleri birleştirilir mi tartışması

Köşk ile Milletvekili seçimleri birleştirilir mi tartışması

Politika Haberleri

Başkent kulisleri ağustosta yapılacak "Köşk" ile Haziran 2015'de yapılacak "milletvekili" seçimlerinin birleştirilip birleştirilemeyeceğine odaklandı...

Yerel seçim sonuçları hem yurt içinde hem de yurt dışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Çankaya yolunu açtığı" şeklinde yorumlanıyor. Başkent kulisleri bu defa yerel seçimlerin geride kaldığı 1.5 yıla yayılan üç seçim maratonunda ağustosta yapılacak "Köşk" ile Haziran 2015'de yapılacak "milletvekili" seçimlerinin birleştirilip birleştirilemeyeceğine odaklandı. Zaman zaman gündeme gelen birleştirme seçeneği, en son "ekonomik istikrar" sebebiyle İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından da gündeme getirilmiş, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in de son olarak medyaya "Erken genel seçim görmüyoruz" mesajı yansımıştı. İktidar ve muhalefet cephesinin yanı sıra siyasetin nabzını tutan kamuoyu araştırmacılarının ise ağustosta çifte seçim ihtimaline ilişkin değerlendirmeleri şöyle:
Beşir Atalay (Başbakan Yardımcısı): Çok kesin cevap verebileceğim bir konu; erken seçim yok...
Ekrem Erdem (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı): Böyle bir şey gündemimizde yok, konuştuğumuz bir konu değil.
Prof. Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı): Şu an böyle bir çalışmamız yok. İlk defa duyuyorum. Partinin verebileceği bir karar ama hukuken bir engel yok. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimleri birleştirmek yönünde bir çalışma yok. Partinin yetkili kurulları oturup karar verir, uygun bulunursa hayata geçirilir.
Doç.Dr. Ertan Aydın (Başbakan Başdanışmanı): İki seçimin aynı zamanda yapılması kanaatinde değilim. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçiminin niteliği çok başka.
Adil Gür (A amp;G Araştırma Şirketi'nin sahibi): Bu konuda Erdoğan'ın tavrı önemli. Zira Cumhurbaşkanı olacak Erdoğan sonrası AK Parti öksüz kalacaktır. Bu noktada iki seçim kampanyasını bir arada yürütmek AK Parti'nin lehine olacaktır. Erdoğan'sız bir AK Parti'nin yaklaşık 1 yıl sonra yapılacak genel seçimlerde başarı elde etmesinde ciddi endişelerim var.
Hilmi Daşdemir (Optimar Araştırma): Seçim sonuçları Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını ise güçlendirmiştir. İki seçimin niteliğine bakıldığında ise aynı anda yapılması sıkıntılı olacaktır.
Erdoğan Toprak (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Her duruma hazır bir partiyiz. Ancak Cumhurbaşkanlığı partiler üstü bir konumdur ve seçim kampanyası da bu çerçevede yapılmalıdır. İki seçimin birleşmesi Cumhurbaşkanlığı seçimini de siyasileştirir. Genel seçimlere 1.5 yıl varken bu iki seçimi birlikte yapması aslında AKP'nin bir kaçışıdır.
Yusuf Halaçoğlu (MHP Grup Başkanvekili): İktidar erken seçime ister mi ona bakmak lazım. Erken seçime bir itirazımız olmaz. Hangi şartlarda nasıl olacak o önemli.
Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı): Eğer seçimler ayrı yapılacak olursa, 1.5 yıl içinde üç seçim yapılmış olacak. Bu da ekonomiye önemli maliyettir.
Haber Merkezi ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...