Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB ve ABD enerjide Türkiye'ye muhtaç

AB ve ABD enerjide Türkiye'ye muhtaç

Ekonomi Haberleri

Ukrayna'daki krizin ardından enerjide Rusya'ya bağımlılığı aşmak için yeni arayışlara başlayan ABD ve AB tek alternatif olarak Türkiye'nin kapısına dayandı

Ukrayna'da patlayan krizle birlikte Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun yani Trans-Anadolu (TANAP) ve Trans-Adriyatik (TAP) doğalgaz boru hatlarının önemini daha iyi anladı. Ukrayna'daki gelişmeler çerçevesinde enerji alanında Rusya'ya bağımlılığı azaltmayı hedefleyen AB ve bu alanda destek beklediği ABD, Brüksel'de düzenlenen AB-ABD Enerji Konseyi'nde orta ve uzun vadede atılabilecek adımları masaya yatırdı.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, toplantının amacının Avrupa'nın ve Ukrayna ile Moldova gibi "en korunmasız" komşuların enerji güvenliğini güçlendirmek olduğunu söyledi. Toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiride, Ukrayna'daki gelişmelerin enerji güvenliği endişelerini ön plana çıkardığını ve Avrupa'da enerji güvenliğini güçlendirme ihtiyacını kanıtladığı belirtildi. Belgede, Rusya ile enerji ilişkilerinin karşılıklılık, şeffaflık, hakkaniyet, açıklık, rekabet ve ayrımcılık yapmama temeline dayanması gerektiği vurgulandı. Güney Gaz Koridoru'nun önemine vurgu yapan AB-ABD Enerji Konseyi, ek arz opsiyonlarını açık tutacak bir boru hattının zamanlı şekilde inşa edilmesini ısrarla tavsiye etti. Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş Ukrayna'da patlak veren olayların ardından yaptığı açıklamada Türkiye üzerinden transit geçecek Güney Gaz Koridoru'nun anlaşması sağlanan Azeri gazına ilaveten Türkmenistan, Irak ve Doğu Akdeniz gazıyla takviye edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.


ARTIK GÖZLER?TÜRKİYE'NİN?ÜZERİNDE
Hazar Strateji Enstitüsü Genel Başkanı Haldun Yavaş, Ukrayna'da olayların başlamasının ardından Avrupa'nın yeni arayışlar içerisine gireceğini, Güney Gaz Koridoru'nun öneminin artacağını söylemişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...