Petrolde Arabistan'ın hegemonyası bitiyor

Petrolde Arabistan'ın hegemonyası bitiyor

Ekonomi Haberleri

Körfez ülkelerinin petrol ihracında etkinliğini artırması, petrol fiyatlarında tekel konumundaki Suudi Arabistan'ın tahtını sallıyor.

Katar'ın Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) aldığı 'Doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak' maddesini ihlal etmesi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) desteklemesi sebebiyle ortaya çıkmıştı. Bu anlamda ülkelerin birbirilerine ambargo uygulayabileceği hatta KİK projesinin sonlanabileceği ihtimalleri de konuşulmaya başlandı. Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE'nin Katar'daki büyükelçilerini geri çekti.
Suudi Arabistan petrol piyasasında artık arz kaynaklı avantajlarını kullanamadığını belirten Enerji Uzmanı Dr. Cemil Ertem, petrol piyasasına Körfez ülkelerinin de girmiş olmasıyla alternatiflerin çoğaldığını söyledi. Bu durumun petrol ve enerji meselesine fiyat yönünden uzun vadede olumlu etkisi olacağının altını çizen Ertem, şunları kaydetti: "Burada Suudlar çok büyük sorunlar yaşıyor. Irak gibi yeni kaynaklar devreye girdikçe Suudlar OPEC etkinliğini de yitiriyor. Suudi Arabistan Katar'a yaptırım uygularsa bunun bir sonucu olmaz. Çünkü Katar giderek artan bir ekonomik çekim merkezi ve bölgede çok farklı alternatifleri var. Katar'ın İran ile yakınlaşması dahi söz konusu olabilir. Türkiye ile keza öyle… Ancak bana göre Katar'dan daha fazla yalnız olan artık Suud Krallığı... Suudlar ABD'den de eski desteği alamıyor."
Ertem, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki temel farkın, Suudların Arap baharından önceki diktatörlüklerin geçerli olduğu Orta Doğu ve Arap coğrafyasına göre şekillenmiş bir siyaseti gütmeleri olduğunu dile getirdi. Katar'ın bölgede Arap Baharı ve demokratikleşme sürecini destekleyen genç, ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni politikalarını destekleyen bir yönetime sahip olduğunu belirten Ertem, "Bunun için Arap Baharı'na destek verdiler. Katar'ın arası bundan dolayı yalnız Suudlarla değil, bölgedeki bütün diktalarla ve Baas rejimleriyle iyi değil" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...