Yeni dert düşük dolar!

Yeni dert düşük dolar!

Ekonomi Haberleri

Seçimden sonra yüzde 5 çakılan dolar, ihracatçıyı tedirgin ediyor

Borsa ve Türk Lirası'nda son dönemde yaşanan pozitif seyir dün de devam etti. Dolar 2.12'ye kadar gerilerken, borsa 71 binin üzerine çıktı. Yükselen döviz fiyatlarının son aylarda sanayide çarkları hızlandırdığı, ihracatı artırdığı, ithalatı ve cari açığı azalttığı görülmüştü. Ancak seçimden sonra yüzde 5 çakılan dolar, şimdi ihracatçıyı tedirgin etmeye başladı. Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Civcir, "Kurun, 2.15 üzerinde olması Türkiye açısından kötü değil. Biz ihracat yapmak zorundayız. Finansman ihtiyacını, ihracat yaparak artırırız. Çünkü FED, yıl sonuna kadar parasal genişlemeyi durduracak. Dış finansman bulmamız zorlaşırsa, büyüme üzerinde olumsuz yansımaları olabilir" dedi.
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise, "Dolar/TL'de yukarı yönlü aşırı hareket beklemiyorum. 2.10'un altının olması için ekstra olumlu senaryolar gerekiyor. Bunun rasyonel olduğunu düşünmüyorum, çünkü ihracatçı zorlanabilir. Özel sektör 2.10 - 2.20 bandına kendisini ayarladı. Reel talepler neticesinde zaman zaman 2.15 - 2.18 seviyeleri görülse de, 2.20'nin üzeri görülmediği sürece stres olmayacaktır. 2.10'un altını da alım fırsatı olarak görüyorum. Aşağıda marjinal sınır 2.05 ve yukarıda marjinal sınır 2.25 olacaktır" diye konuştu. Türkiye'deki siyasi gerilim ve FED'in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının ardından tarihinin en yüksek seviyesi olan 2.39'a kadar yükselen dolar, TCMB'nin şok faiz kararı ile 2.16 - 2.25 bandına kadar gerilemişti. Hem seçimlerin geride kalması hem de Merkez Bankası'nın Türk lirası zorunlu karşılıklara faiz verebileceğine dair açıklamalarının ardından dolardaki değer kaybı hızlandı ve 2.12'ye kadar devam etti. Bir haftadır süren Türk lirasındaki değer kazancı, euro karşısında da kendini hissettirdi. Euro, bu yıl gördüğü en düşük seviye olan 2.93'e kadar geriledi.


YENİ YILIN İLK ÜÇ AYINDA TÜRKİYE'NİN İHRACATI YÜZDE 6.2 ARTARAK 40 MİLYAR DOLAR SINIRINA DAYANDI

Mart ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artışla 13 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk üç ayında da toplam ihracat, yüzde 6.2 artışla 38 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin ithalatı da hem dövizdeki yükseliş, hem de taksit sınırlamasının etkisiyle şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 azalarak, 18 milyar dolara gerilemişti. Dış ticaret açığı da 5 milyar dolara kadar geriledi. Bu rakamlar, cari açık üzerinde de aşağı yönlü baskının artacağına işaret ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...