AK Parti, Köşk için her formülü tartışıyor

AK Parti, Köşk için her formülü tartışıyor

GÜNDEM Haberleri

AK Parti kurmaylarına göre, seçimlerde alınan yüzde 45.5 oy oranı Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüzde 55 ve üstü olarak yansıyacak.

Bu oy oranı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olması durumunda ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceği dile getirilirken, AK Parti kulislerinde konuşulan Köşk formülleri ve senaryoları şöyle:
YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ
Erdoğan mevcut Anayasa'daki sistemle Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı seçilecek ve Köşk'e çıkacak. Hemen ardından Kasım'da bir erken seçim kararı alınacak. Seçimde AK Parti 330 ve üzeri bir milletvekili ile Meclis'e gelirse, jet hızıyla bir Anayasa değişikliği yapılacak. Bu değişiklik ya yarı başkanlık sistemi, ya da partili Cumhurbaşkanlığı şeklinde gündeme getirilecek. Erdoğan Anayasa değişikliği yapılana kadar Köşk'te mevcut sistemle görev yapacak, değişiklikten sonra ise yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemi işlemeye başlayacak. Anayasa değişikliği ihtimalinin ortadan kalkması durumunda ise Erdoğan mevcut sistemle Cumhurbaşkanlığı yapacak. nbsp;
YÜRÜTMENİN BAŞI OLURSA
Mevcut sistemle yola devam edilmesi durumunda ise AK Parti kurmaylarına göre Cumhurbaşkanının ile yürütme organı arasında sıkıntı yaşanması ihtimali çok yüksek. Mevcut Anayasa'da Cumhurbaşkanın yürütmenin başı olduğu hükmünden hareketle; Cumhurbaşkanın istediği zaman Bakanlar Kurulu'nu toplayabileceği, hükümetin icraatlarında söz sahibi olabileceğine vurgu yapan AK Partililer, bütün bu sebeplerle hükümet ile Köşk arasında bir kriz yaşanmaması için mutlaka Anayasa değişikliği yapılması gerektiği görüşünde. AK Parti kurmayları, "Başbakan gibi aktif bir siyasetçi Köşk'te sadece oturmaz. Siyaset yapmaya devam etmek isteyecektir. Bunu yapabilmesi için de mutlaka yarı başkanlık sistemi veya partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi için çabalayacaktır" görüşünü dile getiriyor.
GÜL'LE YOLA DEVAM İHTİMALİ
AK Parti içinde, konuşulan bir başka senaryo ise mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yola devam edilmesi. Bu fikre göre, Başbakan AK Parti'deki 3 dönem kuralını kaldıracak ve başbakan olmaya devam edecek. Bu durumda Gül ikinci defa Cumhurbaşkanı olacak. Erdoğan, bir dönem daha başbakanlık yaptıktan sonra halktan yine Anayasa değişikliği için destek isteyecek. Bunun gerçekleşmesi durumunda ise Gül'ün ikinci dönemi tamamlamasının ardından partili cumhurbaşkanlığı veya yarı başkanlık sistemi ile Erdoğan Köşk'e çıkacak.
Haber Merkezi ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...