Kim demiş 'CHP kıyı partisi...

Kim demiş 'CHP kıyı partisi...

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de deniz kıyısında 191 ilçe var. Bunun 100'ünü AK Parti, 74'ünü CHP, 16'sını MHP, 1'ini de BDP kazandı.

CHP'nin öteden beri bir 'deniz' partisi olduğu söylenir. Oysa AK Parti'nin sahil kesiminde CHP'den daha çok belediyesi bulunuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin deniz kıyısında 28 ili var. Pazar günü yapılan seçimde bu illerin 14'ünü AK Parti, 11'ini CHP, 3'ünü MHP kazandı. Biraz daha detaya baktığımızda da durum farklı değil. Zira, Türkiye'nin 4 bölgesinde kıyıları su gören 191 ilçe var. Bunların 100'ünü AK Parti, 74'ünü CHP, 16'sını MHP kazandı. Doğu ve güneydoğuda birçok il ve ilçeyi silip süpüren BDP ise sahil bandında sadece Mersin'in Akdeniz ilçesini alabildi. Sakarya, Kocaeli, Düzce, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin ve kıyı ilçelerini silme AK Parti götürdü. Tekirdağ, Aydın, Muğla ve kıyılarını ise CHP kazandı. nbsp;Karadeniz'de AK Parti'nin, Akdeniz kıyılarında ise daha çok AK Parti ve MHP'nin mührü var. Ege kıyısındaki 32 ilçeden 26'sını kazanan CHP, Karadeniz'deki 59 ilçeden sadece 10'unu, Akdeniz'deki 31 kıyı ilçesinden ise 8'ini alabildi.

İzmir'in kıyıdaki 14 ilçesini kazanan, İstanbul'da nispeten varlık gösteren CHP, başkent Ankara'da ise deyim yerindeyse sıkıştı. Anamuhalefet partisi, başkentin merkez ilçeleri Çankaya ve Yenimahalle dışında bir ilçe kazanamadı.


CHP, Gaziantep, Manisa, Niğde, Şanlıurfa, Samsun, Sakarya, Kocaeli, Aksaray, Çankırı, Rize, Karabük, Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Elazığ, Siirt, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Erzincan, Tokat, Kilis, Karaman, Düzce'de hiçbir il ve ilçeyi kazanamadı.

Bursa, Erzurum, Bilecik, Kütahya, Konya, Osmaniye, Iğdır, Kars, Trabzon, Artvin, Kastamonu, Bartın'da da sadece birer ilçe ile yetindi.
Haber Merkezi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...