Erdoğan: Faiz inmeli, TCMB: Enflasyon var

Erdoğan: Faiz inmeli, TCMB: Enflasyon var

Ekonomi Haberleri

Başbakan, piyasalardaki iyimser hava üzerine, "faizlerin inmesi" gerektiğini söyledi. TCMB ise "enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini" ifade etti.

Doların ocak ayında 2.39 ile zirve yapmasının ardından olağanüstü toplanan TCMB faiz artışına gitmiş, o tarihten sonra TL'de yeniden değerlenme süreci başlamıştı. Yerel seçimlerin ardından da düşüşünü sürdüren dolar, dün 2.10'a kadar geriledi. Yüzde 12'ye yaklaşan gösterge faiz de yeniden 10.50 sınırında... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, piyasalardaki bu iyimserlik üzerine "faizlerin indirilmesi gerektiğini" söyledi. Merkez Bankası ise "yüksek enflasyona" işaret etti.
VERİLER DÜZELDİ
Son açıklanan rakamlara bakıldığında, sepette yüzde 25 ağırlığa sahip gıda kalemindeki artışın, enflasyon üzerinde daha etkili olduğu görülüyor. 3 ayda yüzde 7.5'u bulan gıda zammı, kuraklık sebebiyle yükseliyor. TCMB'nin sıkı para politikası ise daha çok yükselen döviz fiyatlarını dizginlemeyi hedefliyor. Ancak döviz kurlarındaki yükseliş, içeride sanayi üretimi ve ihracatta artışa sebep olmuş, ithalat ve dolayısıyla cari açıkta da azalmayı beraberinde getirmişti. Son günlerde dolardaki değer kaybının, ekonomide yakalanan bu ivmeyi tersine çevireceğinden endişe ediliyor. Yüksek faiz ve taksit sınırlamasının ise konut (kredili satışlarda şubatta yüzde 35) ve otomobil (ocak - şubat döneminde yüzde 27) başta olmak üzere iç tüketim üzerinde frenleyici etkileri belirgin hissediliyor.
ABD VE AB VURGUSU
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Borsa 70'in üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Şu anda herhalde Merkez Bankası da tekrar Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplar. Bu dönemde nasıl Avrupa Bankası faizdeki düşüşü gözönüne alarak yeni bir ayarlama düşünüyorsa, ki büyük ihtimalle FED de bu noktada açıklamasını yapacaktır... Aynı şekilde Merkez Bankası da gözden geçirip, daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse bu sefer de düşürmesi gerekir. Çünkü faiz düştüğü anda, Türkiye'de yatırımcı şevke gelecektir. Şu anda bizim ekonomik olarak gidişatımız gayet iyi" diye konuştu.
GECİKMELİ ETKİLER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise (TCMB) dün açıkladığı Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, sıkı para politikasına bir süre daha devam edileceğinin ipuçlarını verdi. Yapılan açıklamada, "Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1.13 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 8.39'a yükselmiştir. Bu dönemde, Türk Lirası'ndaki değer kaybının birikimli etkileriyle çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Gıda fiyatlarının seyri ve döviz kurunun gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seyredeceği tahmin edilmektedir" görüşlerine yer verildi.
Ö.FARUK BİNGÖL/TÜRKİYE GAZETESİ





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...