Bakan Zeybekçi: Dünyanın en iyi fırsat ülkesiyiz

Bakan Zeybekçi: Dünyanın en iyi fırsat ülkesiyiz

Ekonomi Haberleri

Dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olduğumuzu belirten Bakan Zeybekci, "2023 hedefleri yıldızlara dokunmak olsa bile bu gayreti göstereceğiz" dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) evsahipliğinde gerçekleşen toplantıda gazetecilerle buluşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı toplantıda, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın potansiyeli en yüksek ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Benim çok sevdiği bir söz var, 'yıldızlara uzanıyor' biliyorum ulaşamayacaksınız ama bu arada yükselmiş olacaksınız. 2023 hedefi bizim için kutsal diye görebileceğimiz bir hedeftir. Anlatmaya çalıştığım o edilgen ekonomiden, etken ekonomiye, birilerinin oyunun kurallarını belirlediği ve bizim sadece oyuncu olduğumuz bir ekonomiden, oyun kurallarını belirlediğimiz bir ekonomiye geçiş süreci olarak görüyorum olayı. Bu 2023 olmaz ama 2025 olur, 2030 olur. Türkiye bu kabuk değişimini, bu evrimi tamamlayabilirse, 2023'de ilk 10'da olmasa bile, 2030'da ilk 8'de olur. Çünkü Türkiye inanılmaz bir hazinenin üzerinde oturuyor. Avrupa'da ilk 3 büyük ekonomiden biri inşallah oluruz ama bu coğrafyada ilk 2 ekonomiden birisi olmaya en önemli adaylardan birisiyiz. Çünkü, dünyanın en bereketli toprakların üzerinde oturuyoruz." Zeybekci, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde ve refah seviyesi yükselen nbsp;yakın coğrafyadan gelen taleplerle ihracatın artışına ilişkin olumlu gelişmeler yaşanacağına dikkat çekti. İhracat, dış ticaret açığı ve dolaylı olarak cari açıkta sürpriz nitelikli, çok önemli gelişmeler olacağına inandıklarını belirten Bakan Zeybekci, nbsp;
"Biliyorsunuz Orta Vadeli Program (OVP) büyüme beklentisi yüzde 3.6 olarak belirlenmişti. Türkiye OVP hedeflerinin de üstüne çıkarak, küresel bölgesel ve siyasi belirsizliklere, etrafımızdaki ateş çemberine rağmen güçlü büyüme seviyesini korumayı başardı. Mevcut durumda Türkiye, verileri açıklanan Avrupa ülkeleri arasında Letonya hariç tüm ülkelerden hızlı büyümeyi başarmıştır. Bu ılımlı büyüme seviyesinin 2014 yılının ilk çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi gibi öncü göstergelerin olumlu seyretmesinin yanı sıra kurdaki gelişmelerin ve ticaret ortaklarımızdaki toparlanmanın, dış talep kaynaklı büyümeyi besleyeceğini düşünüyoruz. 2014 daha ziyade dış talep ayakları üzerinde büyüyeceğimiz bir yıl olacak" dedi.


Ekonominin rahatlaması faizlere yansıyacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı faizleri düşürmeye çağıran açıklamaları hakkında konuşan konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şunları söyledi: "Hiçbir başbakan, ekonomi bakanı ülkedeki yüksek faizden mutlu olmaz. Yüzde 12 ile 10 arası oynayabilir, borçlanma faizi uyguluyorum diyerek rahatlatma yapabilir ama ekonomi şu anda rahatlamış gözüküyor. MB bunu değerlendirecektir. Faizlerin üretimi destekler nitelikte düşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu son derece masumane bir taleptir."

Dolarda bu seviye korunmalı
Bakan Zeybekci, Fed'in parasal genişlemeyi yavaşlatması ve Türkiye'deki siyasi gelişmelere bağlı olarak liranın dolar ve euro karşısında değer kaybı yaşadığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye bu hafta TL'nin 2014 yılındaki değer kaybını geri aldı. Bu tabii tartışılır, TL'nin yeniden değerli hale gelmesi, Türkiye'nin dış ticaret açığı açısından, ihracatını geliştirmesi açısından iyi midir, bu ayrıca tartışılabilir. İhracatın desteklenmesi olarak bakıldığında ise TL'nin bu seviyelerdeki değerinin uygun olduğuna inanıyoruz."

Güç dengeleri değişiyor
Dünyada güç dengelerinin değişmeye başladığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Güç dengelerinin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ekonomiler lehine döndüğü, küresel likidite bolluğu döneminin sonuna yaklaşıldı. Batı ekonomileri kaybettikleri gücü yeniden ellerinde toplarken, gelişmekte olan ülkeler de bu süreci avantaja çevirmenin yollarını arıyor. Türkiye, dış ticaretini kuvvetlendirerek, küresel likiditenin azaldığı bir dönemden kazançlı çıkmak istiyor. Küresel likiditenin azaldığı bu dönemde Türkiye beklentilerin çok daha üzerinde ihracatını artırarak, hizmet yurt dışında başka ülkelerin sahip olmadığı, müteahhitlik ve turizm gibi alanlarda performans göstererek bir avantaj elde etmenin peşinde olacak"

Güven Adalı/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...