Bulgaristan'ı devre dışı bırakacak formül

Bulgaristan'ı devre dışı bırakacak formül

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni güzergahlar oluşturulması için Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile birlikte çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Şubat ayında transit geçiş belgelerinin Türkiye'ye iletilmemesi ve Bulgar taşımacıların eylemi sebebiyle sınır kapılarını kapatarak iki hafta süreyle ticarete engel olan Bulgaristan'ın bu tavrı Türkiye'yi harekete geçirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası alanda başlattıkları girişimlere ek olarak Bulgaristan ile bundan sonra da yaşanabilecek problemlere karşı Bulgaristan güzergahı dışında alternatif güzergahlar oluşturulması için çalışma yaptıklarını açıkladı.
Bulgaristan'ın uygulamasının Dünya Ticaret Örgütü'nün transit serbestisine ilişkin hükümlerine aykırı olduğunu belirten Zeybekci, AB ile Türkiye'nin ticaretinde yaşanan aksama ile ilgili AB'nin Ticaret ve Ulaştırmadan sorumlu Komiserlerine bir mektup gönderdiğini, ayrıca AB Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombatı'yı da bakanlığa çağırarak bu konudaki Türkiye'nin hassasiyetlerini ilettiklerini kaydetti. Zeybekçi, ikili ve transit taşımacılıkta kotaların kaldırılması konusuna yönelik adımlar atılması konusunda da Almanya, İngiltere, Fransa, Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsveç, Polonya ve İtalya'nın ilgili bakanlıklarına mektuplar gönderdikleri bilgisini verdi. Bulgaristan ile yaşanan sorunun geçici olarak çözümlense dahi kronikleşen bu problemin önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelme ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Zeybekçi, "Bu ihtimal göz önünde bulundurularak Bulgaristan güzergahına ilaveten çeşitli güzergahların oluşturulması yönünde ilgili bakanlıklar ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri ile temaslar kurularak gerekli çalışmalar bakanlığımca yürütülmektedir. Ayrıca, gerek Bulgaristan gerekse diğer AB ülkeleri kaynaklı transit geçiş sınırlayıcı tedbirlere ilişkin olarak Dünya Ticaret Örgütü ve AB nezdinde girişimler devam ettirilmektedir" dedi. nbsp;
Şükran KABAN/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...