Ağrı'da oylar 13-14 kez sayılmamıştır

/ Kaynak: AA
Ağrı'da oylar 13-14 kez sayılmamıştır

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti Ağrı Milletvekili Çelebi, "Ağrı'da kesinlikle oylar 13-14 kez sayılmamıştır, sadece 24 sandık açılmıştır ve 1 kereliğine açılmıştır" dedi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı'da oyların defalarca sayıldığına dair basında çıkan haberlerin doğru olmadığını ifade ederek, süreçle ilgili şunları söyledi:

"Biz ilk önce İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, Ağrı ilinde seçimlerin sağlıklı bir yapıda olmadığına dair dilekçemizle müracaat ettik. Bunlarla birlikte İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ve İl Seçim Kurulu Başkanlıklarınca resen bazı sandıklarda yapılan tutanaklara bakıldığında oy farklılıklarının olduğu bilgisi bize intikal etti. Biz bunlara ilişkin 01.04.2014 tarihinde, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bir dilekçe verdik, oyların yeniden sayılmasına ilişkin, olmadığı takdirde seçimlerin iptalini talep ettik. İlçe Seçim Kurulu, bu talebimizi reddetti. Biz bunun üzerine, İl Seçim Kurulu Başkanlığına, 04.04.2014 tarihli dilekçemizle buna itiraz ettik, oyların yeniden sayılması veya seçimin iptaline dair. Bu yazımızı, İl Seçim Kurulu Başkanlığına bir üst yazıyla YSK'ya bildirdik. YSK başkanlığı buna istinaden yerindelik ilkesine göre bunu, Ağrı İl Seçim Kurulu başkanlığına gönderdi. Burada önemli husus var, bizim seçimlerin iptaline ilişkin istediğimiz dilekçemiz YSK başkanlığından geldiği zaman, BDP Ağrı İl Başkanının imzasıyla YSK'ya seçimlerin iptal edilmemesine ilişkin, oyların da sayılmasının durdurulmasına ilişkin bir tane talepleri olmuş. Bu talepleri YSK Başkanlığının 04.04.2014 tarihli ve 3568 sayılı yazılarıyla reddedilmişti."

Bunun üzerine, Ağrı'da oyların yeniden sayımına başlandığını, sadece 24 sandığının sayılabildiğini anlatan Çelebi, sayım işleminin daha hızlı yapılabilmesi için de YSK'dan hakim takviyesi yapılması konusunda talepte bulunduklarını, ancak bu taleplerinin reddedildiğini belirterek, "Ağrı'da kesinlikle oylar 13-14 kez sayılmamıştır, sadece 24 sandık açılmıştır ve 1 kereliğine açılmıştır" diye konuştu.

BDP'nin, tutanak altına alınmış bir çuvalın yırtılmasını gerekçe göstererek, Ağrı İl Seçim Kurulu Başkanlığına yeni bir dilekçeyle başvurarak seçimin iptal edilmesini istediğini, bunun üzerine 06.04.2014 tarihli kararla belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, merkezde il genel meclisi üyeliği seçimlerinin 1 Haziran 2014 tarihinde yenilenmesine karar verildiğini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı'da, İl Seçim Kurulunun yerel seçimin yenilenmesine karar verdiğini, bu kararın önemli olduğunu vurguladı.

Ağrı'da, İlçe Seçim Kurulunda oyların yeniden sayılması devam ederken, seçimin sonucunu etkileyecek derece bir takım usulsüzlükler olduğuna dair kanaatin hasıl olduğunu ifade eden Şentop, şunları kaydetti:

"Esasen BDP de İl Seçim Kuruluna iptal için başvurmuş olmasına rağmen, bizim, İl Seçim Kuruluna yaptığımız, daha önce yaptığımız başvuruda önce oyların sayılmasını istemiştik, daha sonra da eğer usulsüzlüklerle ilgili tespitler daha açık şekilde ortaya çıkarsa seçimin iptalini talep etmiştik. Dolayısıyla hem vermiş olduğumuz ayrıntılı dilekçede, oyların sayımını talep eden dilekçemizde hem de sözlü olarak birçok konuda arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde bir takım usulsüzlüklerin olduğunu, usulsüzlüklerin de büyük ölçüde AK Parti aleyhine gerçekleştiğini tespit etmiştik."

"BDP'nin, sadece Ağrı için değil başka yerlerde de seçim sonucunu etkileyecek, kanuna aykırı bir takım usulsüzlükler yaptığına dair bilgi aldıklarını" söyleyen Şentop, şöyle devam etti:

"Ağrı'da bu konunun öne çıkmasının sebebi iki parti arasında oy farkının az olması. YSK seçim mevzuatına göre, sadece ortada bir usulsüzlük olması yeterli değil, bu usulsüzlüğün seçim sonucun değiştirecek derecede, sayıda olması da gerekiyor. Ağrı'da tabii 10 oy farkı olduğu için burada yapılan usulsüzlükler seçim sonucunu etkileyecek derecededir. Nitekim sayım işlemleri yapıldığında burada bizim öne geçtiğimizi, 6 oy öne geçtiğimizi tespit ediyoruz."

"36 saatte 24 sandığı ancak sayabilmişler"

"Hala bazı gazetelerde, 15 defa sayım yapıldı, yine BDP çıktı, buna rağmen... Bunu aklı başında olan birinin söylemesi mümkün değil" diyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukuku bir tarafa bırakalım, bu fiilen imkansız bir şey. Seçim günü sayım yapılıyor ama her sandık kendi oyunu sayıyor. Kısa zamanda bunların toplanması söz konusu, 2-3 saat içinde hallolabiliyor. Ama yeniden sayım kararı alındığı zaman, bu İlçe Seçim Kurulunda sayım yapılıyor. Bunu bir tek heyet sayıyor. Bütün sandıkları bir tek heyet sayıyor. Böyle olunca işte Ağrı'da olduğu nbsp; 36 saatte 24 sandığı ancak sayabilmişler. Bu hesapla diyelim ki en hızlısı olsun, 196 sandık 2 günde, 3 günde sayılabilir. 2 günde sayılmaz da belki 3 günde sayılabilir, diyelim. 3 ile 15'i çarparsak 45 gün eder. 30 Mart'tan bugüne 45 gün geçmedi. Bu mümkün değil, fiilen hesaplarsak matematiksel açıdan katiyen mümkün değil, hukuken de mümkün değil."

Şentop, kendilerinin oyların yeniden sayımını bir kez talep ettiklerinin altını çizerek, şöyle dedi:

"Hukuki prosedür uzadı. İlçe Seçim, İl Seçim, YSK, tekrar İlçe Seçim, böyle dönüşler olduğu için sonuçta süreç uzadı. Ama ortada sadece bir tek yeniden sayım var. O sayım da başlamış, 24 sandık sayılmış ve o kadar. Orayla kalmış. Bu tür bir bilgi kirliliğine, manipülasyona hiçbir partinin, hiçbir siyasetçinin başvurmaması gerekir. Doğruları, milletimize anlatalım sonra yorumlarımızı yapalım. Ama doğru bilgiler üzerinden yorum yapalım. Bu bakımdan bilgi kirliliğini, buna destek verip alet olanları, bir saniye bile düşünmeden söyleneni aynen yazanları, aslında biraz daha dikkate davet ediyorum."

"Doğrular üzerinden siyaset yapalım"

BDP Ağrı Belediye Başkan Adayı Sırrrı Sakık'ın, "150 oy öndeydik ama feragat ediyoruz" şeklinde ifadeler kullandığına dikkati çeken Şentop, "Milletin aklıyla alay etmesin kimse. Yani bu şekilde önde olursa bir siyasi parti, feragat edip, 'hadi seçime gidelim' demez. Türkiye'de hiçbir siyasi parti bunu demez. Biz de bunu demeyiz, başka parti de bunu demez. Eğer seçimin yenilenmesi kararı alınmışsa, bunu BDP talep etmişse, demek ki önde olduğu konusunda bir garanti yok ellerinde. Bunun manası budur. Kötü bir şey değil tabii ama o şekilde bir takım yanlış bilgilerle kamuoyunu yönlendirmeye kalkmak doğru değil siyasette. Doğrular üzerinden siyaset yapalım" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...