Sinyal geldi! Faiz de kademeli düşecek

Sinyal geldi! Faiz de kademeli düşecek

Ekonomi Haberleri

Merkez Barkası faiz indirimine yeşil ışık yaktı; Başkan Erdem Başçı 'Ölçülü indirim olabilir' dedi.

Piyasada yaşanan bahar havası üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen ve birçok kesim tarafından desteklenen "faiz indirimi" görüşüne, TCMB Başkanı Erdem Başçı yeşil ışık yaktı. Kayseri Sanayi Odası'nda "Para Politikası" konulu sunum yapan Başçı; "adım adım, küçük küçük faiz artırımları yapıp ondan sonra durumu izlemektense, ani ve azami işlemi baştan yapıp, daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmeyi tercih ettiklerini" vurguladı. Başçı, şunları kaydetti: "Her ay 50 baz puan faiz artırımı yapan ülkelere bakın, uzun vadeli faizleri daha yüksek. Çünkü nerede duracağını bilmiyorlar. Biz şu anki enflasyon beklentilerini ve uzun vadeli faizleri göz önüne alarak, daha sıkı bir noktaya geldik. Bu politika cevap verirse, istikrar sağlanırsa kademeli, dikkatli bir şekilde indiririz. Kısa vadeli faizlerin çok aşırı düşmesine imkan vermeden, adım adım indirerek hem güveni hem istikrarı koruyabiliriz. Ne kadar erken olur, bunun zamanlaması kurul tarafından tartışılacak. Ara toplantıya da gerek yok. Çok büyük faiz indirimi beklenmemesi gerekiyor. Gelişmeleri izleyerek, ölçülü adımlarla gitmekte fayda var."
Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözleneceğini belirten Erdem Başçı, şöyle devam etti: "Bizde şu anda enflasyon yüzde 8'in üzerinde. Hazirandan sonra düşüş bekliyoruz. 2015 yılında da yüzde 5'lik seviyeye geliriz. Türkiye enflasyonda yüzde 5'i görürse, uzun vadeli faizler de düşer. Enflasyonun arkasındaki en önemli sebep ise Türk lirasındaki değer kaybı oldu. Aldığımız parasal sıkılaştırma tedbirleriyle TL son dönemde güçlü durdu. Döviz kurları istikrar kazandığı takdirde, yatay bir seyir halinde bile, bundan sonra baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun düşmesi makuldur, beklenir. Gıda fiyatları ise mevsim normallerinin altında kalan yağışlar sebebiyle enflasyonu olumsuz etkiliyor. Ancak Türkiye, mart ayında daha iyi yağış aldı. Bu yağışlar da biraz rahatlama sağlayacaktır. İlave büyük bir şok, yurt dışından gelebilecek bir sıkıntı yaşamadığımız takdirde, yüzde 5 hedefe ulaşılabilir. Yeter ki beklentiler çok fazla bozulmasın."

ERDEM BAŞÇI, "HERKES İYİ BİLİYOR Kİ, MERKEZ BANKASI SADECE EKONOMİK VERİLERE BAKARAK HAREKET EDİYOR" DEDİ
Kayseri'ye gelerek "para politikası" konulu sunum yapan Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın politikaları hakkında siyasilerin konuşmasının yurtdışında çok alışıldık bir durum olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine Başçı, ''Vatandaşlarımız, iş adamlarımız ve siyasetçiler çok iyi biliyor. Merkez Bankası sadece ekonomik verilere bakar ve ona göre hareket eder. İçeride bu durumlar normal karşılanıyor. Ancak yurtdışında iyi anlatılması gerekir. Çünkü yurtdışında siyasiler, Merkez Bankalarının politikaları konusunda konuşmamayı tercih ediyorlar" dedi.




'Dengeli büyümeyi yakalıyoruz'
Büyümenin bu yıl Orta Vadeli Program'daki (OVP) yüzde 4'lük hedefe yakın ya da biraz altında olacağı öngörüsünde bulunan TCMB Başkanı Erdem Başçı, "İhracat yukarı gidiyor, büyümeyi destekliyor. İthalat ise azalıyor. Bu bir dengeli büyümedir. Cari işlemler açığında da belirgin bir iyileşme gözlenebilir. Yurt içi talebin ise bir miktar ivme kaybetmesi bekleniyor. Ancak endişe edildiği kadar da zayıf değil. Yakın dönemde kredi büyüme hızı yüzde 15'lik referans değerinde olmalıdır. Hızlanma, yüzde 25-30'lara kadar geldi. Firmaların ve bankaların dış borçlanmalarında problem yok ama doğrudan yatırımlar zayıfladı. 100 firmadan 63'nün yabancı borcu yok. Bunu yabancı yatırımcılara iyi anlatmalıyız. Kamunun dış borçlarının ödenmesinde ise sıkıntı yaşanmıyor" diye konuştu.


FAİZLER İNERSE...

Yatırımlar hızlanacak istihdam artacak piyasa canlanacak
Faizlerin artış sürecine girdiği son dönemde özellikle ipotekli konut ve otomobil satışlarında sert düşüşler görüldü. Sadece tüketiciler değil, KOBİ'ler de paranın maliyetinin yükselmesiyle birlikte yatırım için krediye ulaşmakta sıkıntı yaşamış, durgunlaşan piyasa ortamında işsizlik yeniden çift haneli rakamlara ulaşmıştı. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın, "faizlerin ölçülü olarak indirilebileceği" mesajını vermesinin ardından piyasa umutlandı. Ertelenen harcamaların ve yatırımların devreye girmesiyle birlikte istihdamın yükselmesi ve bu ortamın büyümeye de pozitif katkı sağlaması bekleniyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, enflasyon görünümü ve küresel sermaye hareketlerindeki olumlu gelişmeler karşısında parasal gevşeme adımlarının ölçülü olacağını gördüklerini söyledi. Tokalı, "Diğer bir ifadeyle, ocak sonundaki ara PPK ile yüksek oranlı artırılan politika faiz oranlarının, küresel ve iç şartların imkân tanıması halinde aşağı çekilmesinin sert hamlelerle olmayacağını söyleyebiliriz. Enflasyonun da iki haneli rakamlara çıkmadıkça, piyasa beklentisi dahilinde olduğunu belirtebiliriz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...