Ya Hindistan gibi olsaydık?

Ya Hindistan gibi olsaydık?

DÜNYA Haberleri

Dünyanın en büyük seçimine ev sahipliği yapan Hindistan, Türkiye'nin 18 katı oyu 4 günde sayacak.

Türkiye sandık başına gideli tam 9 gün oldu ama seçim atmosferinden bir türlü kurtulamadık. Sayımlara itirazların ardı arkası gelmiyor. Hâlâ kimin kazandığı belli olmayan seçim bölgeleri bulunuyor. Üstelik iptaller sebebiyle 11 yerde iki ay sonra yeniden seçim yapılacak. 52 milyon seçmenin bulunduğu ülkemizde önceki pazar yaklaşık 46 milyon kişi oy kullandı. Ne var ki seçmenin nasıl oy kullanacağını bilememesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun görevlilere yeterli eğitimi verememesi gibi sebeplerle önce pusulalar ve zarflar, sonra da siyaset karıştı. Türkiye, 46 milyonla baş edemezken dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan ise 814 milyon kişiyi sandık başına götürmek için kolları sıvadı. Hindistan'da genel seçimler için dün oy verme işlemi başladı. İktidardaki Kongre Partisi ile muhalefetteki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi arasında geçeceği düşünülen seçim, 9 farklı günde yapılacak. 930 bin noktada gerçekleşecek oy kullanma işlemleri 12 Mayıs'a kadar sürecek. Sayımlar dört günde bitecek. Sonuçlar ise 16 Mayıs'ta açıklanacak. En son 2009 yılında seçime gidilen 1 milyar 230 bin nüfüslu ülkede 5 yılda seçmen sayısı 100 bin arttı. 543 sandalyenin bulunduğu parlamentoda herhangi bir partinin kazanması veya koalisyon kurması için en az 272 sandalye kazanması gerekiyor. 28 eyaletten oluşan ülkede 20'nin üzerinde dil konuşuluyor. Milyarı aşan nüfusuyla 740 milyonluk Avrupa kıtasından daha kalabalık olan Hindistan, 160 milyon civarında Müslümanı barındırıyor.

OYLAMA ELEKTRONİK, MANZARA BİLDİK
Hindistan'daki seçimlerde ilk defa elektronik oy verme cihazları kullanılıyor. Cihazların üzerinde bulunan düğmelerle seçmenler istedikleri partiye oy veriyor. Oylamada çağ atlayan Hindistan'da, oyunu kullanan seçmenin parmağı mürekkeple boyanıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...