HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Mısır'daki idamlar için TBMM'de toplantı çağrısı

/ Kaynak: DHA
Mısır'daki idamlar için TBMM'de toplantı çağrısı

Politika Haberleri  / DHA

HDP milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Levent Gök, Mısır'daki 529 idam kararı nedeniyle komisyonu toplantıya çağırdı.

HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Levent Gök, Mısır'da 529 Müslüman Kardeşler üyesinin idamı kararını nedeniyle İnsan Haklarını inceleme Komisyonu'nu toplantıya çağırdı.

Gök, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na sunduğu dilekçede Mısır'da 529 Müslüman Kardeşler üyesi hakkında verilen idam kararını hatırlatarak, uygar dünyada idam cezasının kaldırıldığı vurguladı. CHP'li Gök, TBMM İnsan Haklarını İnceme Komisyonu'nun bu konuyu gündemine alarak görüşmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasının önemli ve olumlu katkıları olacağının açık olacağını belirttiği dilekçede şu ifadelere yer verdi; "Mısır'da yapılan yargılamada alınan idam kararı, yargılama süresi ve yargılama biçimiyle adil olmayıp insan hakları bakımından da aykırılıklarla dolu olduğu gibi, alınan bu kararın uygulanması, toplumdaki kutuplaşmayı, kin ve intikam duygusunu sürekli arttıracak ve başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerinde ve bölgede istikrarsızlığı derinleştirecektir. İki gün gibi kısa bir sürede Mısır tarihindeki en büyük toplu cezalandırma olarak tarihe geçmiş olan bu yargılama sonucunda verilen idam kararları uygulanırsa bunun telafisi insanlık açısından asla mümkün olmayacaktır.
Mısır'daki ağır insan hakları ihlaline dayalı bu kararın uygulanmasına karşı çıkmak bir insanlık görevidir.

Mısır Adalet Sistemi bu sorunu insan haklarına saygı temelinde bölge ve dünya barışına, demokrasiye katkı koyacak yol ve yöntemlerle çözmelidir.

Konunun hassasiyeti Türkiye kamuoyunu bu idamlara karşı tepki göstermeyi ve uluslararası kuruluşlarla paylaşmayı ivedi bir insanlık görevi olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. TBMM İnsan Haklarını İnceme Komisyonu olarak bu konunun gündemli olarak görüşülmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasının önemli ve olumlu katkıları olacağı açıktır. Mısır'daki idamlara karşı duruşumuzun yüksek sesle duyurulması ve bu konuda çok yönlü çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle İnsan Haklarını inceleme Komisyonunun ivedilikle toplantıya çağrılması konusunda gereğini arz ederim."

Politika
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...