Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye Mısır'daki idam kararlarına sessiz kalmadı

Türkiye Mısır'daki idam kararlarına sessiz kalmadı

GÜNDEM Haberleri

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi tüm yurtta protesto edildi.

AK Parti İzmir İl Teşkilatı, Mısır'da, mahkemenin Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişi hakkında verdiği idam cezası kararına Konak Meydanı'nda tepki gösterdi.

Konak Meydanı'nda toplanan AK Parti İzmir İl gençlik ve kadın kolları başkanlığına üye partililer, ellerinde "İnsanlık ölüyor, dünya susuyor", " Mısır hiç değişmedi, zindanları Yusuf dolu" veidam kararlarına tepki gösteren çeşitli dövizler taşıdılar.

Rabia işareti yapan partililer, tekbir getirdi, "Zulme sessiz kalmayacağız" sloganı attı. Temsili olarak idam sehpası kuruldu, bazı partililer kefen giydi.

Kırkpınar, Konak Meydanı'nda idam kararlarına tepki olarak imza kampanyası başlattıklarını, toplanan imzaların idam kararlarını onaylayacak olan Mısır müftüsüne gönderileceğini belirterek, tüm vatandaşların bu kampanyaya destek vermelerini istedi.

Kütahya

Kütahya'da da Zafer Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan AK Parti Kütahya Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Özbey, darbelerin hakim olduğu bir düzeni reddettiklerini ve idam kararlarını tanımadıklarını söyledi.

Giydikleri beyaz gömleklerle temsili idam sehpalarının üzerine çıkıp, ipleri boyunlarına geçiren grup üyeleri, daha sonra idamların durdurulması için vatandaşlardan imza toplandı.

Aydın

Aydın'da AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı'nın organizesinde Atatürk Kent Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklamasıyla Mısır'da 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Sami Üner, Mısır'da darbe yönetiminin iktidara gelmesi sonrasında eziyet ve baskıların dinmek bilmediğini, idam kararlarının da bunlardan birisi olduğunu söyledi.

"Rabia" işaretinin yanı sıra, "2 celsede 528 idam, Sisi'nin zulmü, dünyanın utancı", "İnsanlık daha fazla ölmesin" ve "Zalimi sevemem, zulmü alkışlayamam" yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar, Tekbirler getirerek gelişmeleri protesto etti.

AK Parti İl Gençlik Kolları'nın yanı sıra, Memur Sen'e bağlı tüm sivil toplum kuruluşları, İHH İnsani Yardım Vakfı, nbsp; İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Aymelek Derneği ve Medeniyet Gençliği Derneği'nin aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği organizasyonda, Mısır Müftüsü'ne gönderilmek üzere idam kararının iptali istemiyle imza kampanyası da başlatıldı.

Denizli

Delikliçınar Meydanı'nda AK Parti Denizli İl Gençlik Kolları öncülüğünde Memur-Sen, Medeniyet ve İnsani Yardım Derneği (MEDENİYAD) ile çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri, "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık", "Mısır'a uzanan eller kırılsın", "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları atıp tekbir getirdi.

Meydanda sembolik olarak darağacı kurulurken, bazı kişiler kefenle eyleme katıldı.

AK Parti Denizli Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kılınç, yaptığı açıklamada, Mısır'ın seçimle işbaşına gelen tek cumhurbaşkanı olan Muhammet Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te kanlı bir darbeyle görevden uzaklaştırıldığını, iki hafta önce de 528 İhvan-ı Müslimin mensubunun yarım saatlik bir mahkeme neticesinde idama mahkum edildiğini hatırlattı.

Aralarında kadınların da olduğu gruptakiler, idam kararını protesto ettil. Meydanda vatandaşlara 529 karanfil dağıtıldı.

Uşak

Uşak Kent meydanında öğle saatlerinde bir araya gelen AK Parti Uşak Gençlik Kolları ve destek veren bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ellerinde döviz ve pankartlar taşıyıp, slogan atarak 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Kuzubaşı, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da 3 Temmuz'da başlayan süreci büyük bir kaygıyla izlediklerini söyledi. Darbe sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce masum insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kuzubaşı, "Tüm dünya Mısır'da yaşanan olayları sadece izliyor" dedi.

Yaşanan sürecin dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini ifade eden Kuzubaşı şöyle konuştu:

"Bu hafta 528 İhvan-ı Müslimin Hareketi taraftarı yargılandıkları ikinci duruşmada idama mahkum edildi. Darbe hükümetinin hukuksuz yargısı tarafından tamamen siyasi mülahazalarla verilmiş olan idam kararları Mısır'daki antidemokratik sürecin yeni bir yansıması. Mısır'ın siyasi hayatında tamir edilmesi güç tahribata neden olacak idam kararlarının bir an önce kaldırılması ve başta Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasilerin serbest bırakılmasını istiyoruz"

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Kayseri

AK Parti Kayseri Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Okandan, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Mısır'da kurulan gayrimeşru mahkemenin 528 İhvan-ı Müslimin hakkında idam kararı verdiğini anımsattı.

Mısır halkının demokrasiyi korumak adına başlattığı bu ateşin her Müslüman kanında her Müslüman gözyaşında daha da alevleneceğini ve zalimlerin ateşi olacağını vurgulayan Okandan, "Bizler her zaman halkın egemenliğine ve demokrasiye inanan, her coğrafyaya el uzatan bir liderin AK gençleri olarak zulme hiçbir zaman sessiz kalmadık, kalmayacağız. Filistin'deki ambargoya, Suriye'deki katliama karşı tepkimizi ortaya nasıl koyduysak bugün de Mısır için sesimizi çıkaracağız" diye konuştu.

Eyleme katılan grup sloganlar atarak, idamları protesto eden yazıların yer aldığı dövizler açtı.

Açıklamanın ardından idam kararlarına tepki göstermek amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Kent meydanından geçen vatandaşlar da kampanyaya destek verdi.

Nevşehir

Nevşehir'de de AK Parti Gençlik Kolları öncülüğünde Atatürk Bulvarı Gülbahçe girişinde yapılan eyleme Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'de destek verdi.

Eylemin yapıldığı alanda temsili idam sehpası hazırlandı.

Ünver, Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen idam kararının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

Açıklamanın ardından katliamın durması için imza atan vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

Niğde

Niğde'de ise AK Parti Gençlik Kolları ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

AK Parti Niğde Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Emrah Turhan, "Darbe hükümetinin hukuksuz yargısı tarafından tamamen siyasi mülahazalarla verilmiş olan idam kararları Mısır'daki antidemokratik sürecin yeni bir yansıması olarak karşımızda durmaktadır. Bizler uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından vatandaşlara karanfil dağıtılarak idamların durdurulması imza kampanyası başlatıldı.

Antalya

AK Parti Antalya Gençlik Kolları üyeleri hazırladıkları temsili üç darağacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ise kefen giyerek, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Antalya'da trafiğe kapalı Kazım Özalp Caddesi'nde basın açıklaması yapan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hasan Bozdemir, Mısır'ın seçimle iş başına gelen tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevden uzaklaştırıldığını hatırlattı. Sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten Bozdemir, "Tüm dünyanın izlemekle yetindiği, adına 'Darbe' dahi diyemediği bu süreç, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır" dedi.

"AK Parti olarak Türkiye'de tavrımızı ortaya koyduk. Bu hukuksuzca ve kanunsuzca yapılan soykırıma 'dur' diyoruz. Uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararını durdurmaya davet ediyoruz. Mısır'ın siyasi hayatında tamir edilmesi güç tahribatlara neden olacak idam kararlarının bir an önce kaldırılmasını ve başta Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasilerin serbest bırakılmasını istiyoruz." nbsp;

Basın açıklaması sırasında caddenin çeşitli noktalarında üç temsili darağacı kuruldu. AK Parti Gençlik Kolları üyesi üç partili de üzerlerine giydikleri kefenlerle darağacına asılanları canlandırdı.

Isparta

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) bir grup öğrenci, üniversitenin doğu yerleşkesinde toplandı. Pankartlar taşıyan ve sloganlar atan üniversiteli gençlerden bazılarının kefen giydikleri görüldü.

Grup basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Yaşar Cesaret, "Uluslararası kamuoyunu, bu hukuksuz idam kararlarını durdurmaya davet ediyoruz" dedi.

Sakarya

AK Parti Sakarya Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Metin Dindar, Adapazarı Kültür Merkezi'nin (AKM) karşısına darağacı bırakan grup adına yaptığı konuşmada, Mısır konusunda darbe sürecinden beri Türkiye'nin tavrının net olduğunu söyledi.

Takındıkları tavrın Mısır halkına karşı değil, darbeci rejime yönelik olduğunu belirten Dindar, dünyadaki demokrasi mücadelesinin yanında yer aldıklarını kaydetti.

Dindar, halkların egemenlik haklarına saygı duymayanlara asla saygı göstermeyeceklerini dile getirerek, "Halkların iradesine saygı duyanlara her zaman saygı duyduk, bundan sonra da saygı duymaya devam edeceğiz. Mısır 'da askeri darbe sonrasında siyasi ve barışçıl gösteriler sırasında tutuklanan herkes serbest bırakılmalıdır. Demokrasi mücadelesi veren Mısır halkı ve İhvan üyeleri için idam kararını kesinlikle kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yaşadıkları vahşete rağmen inandıkları yolda ilerleyen Mısırlıların yanında olacaklarını İfade eden Dindar, Gezi Parkı olaylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "diktatör" olarak lanse eden Avrupa medyasının Mısır'daki idam kararlarına kayıtsız kaldığına dikkati çekti.

Bolu

AK Parti Bolu Gençlik Kolları'nca organize edilen eyleme katılan grup, Bankalar Caddesi'nde toplandı. Kefen giyerek, boyunlarına ip geçiren 3 protestocu, haklarında idam kararı verilen Mısırlıları temsil etti.

Grup adına konuşan Burak Saygılı, 528 Mısırlı'ya idam kararı veren darbe yönetimini destekleyen Batılı ülkeler ve Arap rejimleri için utanılacak durumda olduğunu belirterek, cuntanın atadığı yargıçların insan aklı ve vicdanıyla dalga geçtiğini söyledi.

"Bu komediye seyirci kalmak, arka çıkmak, cinayete suç ortağı olmak anlamına gelir" diyen Saygılı, şunları kaydetti:

"AK Parti Gençlik Kolları olarak, Baltacıların yarım bıraktığı Rabia katliamının yargıç kılıklı tetikçiler tarafından tamamlanmasına göz yummayız. Bunun nişanesi olarak bir araya geldik. Batı güruhu olanlara rağmen, neden dala darbeye 'darbe' demiyor? Nerede o bahsettikleri demokrasi, nerede insan hakları? Gerçekler karşısında üç maymunlar oynanmaya devam ediyor.

Bu, kabul edilebilecek bir durum değil. Bu, bir dava, ümmet, darbeye karşı duruş meselesidir ama tüm bunlardan önce vicdan meselesidir."

Konuşmanın ardından grup, döviz ve pankartlarla, slogan atarak Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

Grup, daha sonra dağıldı.

Zonguldak

AK Parti Zonguldak Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Akbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın darbeyle başa gelen illegal yönetim tarafından yönetilmeye çalışıldığını belirtti.

Darbeyle Mısır halkına yapılan zulmün giderek arttığına dikkati çeken Akbaş, şunları kaydetti:

"Hata, hatayla kapatılmak istenmekte. Bu durum kardeş Mısır halkı üzerinde kapanmayacak derin yaralar açmaktadır. Maalesef 528 Müslüman Kardeş üyesi daha ikinci duruşmalarında uluslararası hukuk normlarına aykırı olarak ve savunma hakları ihlal edilerek, tamamen keyfi ve hukuka aykırı idam cezasına mahkum edilmişlerdir. Hukukun üstünlüğü tartışılmaz ulusal hukuk normudur ancak hukuku kendilerine göre şekillendirenler şu hususu unutmamalıdır ki gün gelecek onlar da şekillendikleri o hukuka muhtaç kalacaklardır.

Dakikada 26 kişiye idam kararı verilmiştir hem de avukatları olmadan ve savunmaları alınmadan. Her fırsatta uluslararası normlardan, hukuktan, adaletten bahsedenler acaba şu an nerede? Neden bu haksızlığa, adaletsizliğe ve keyfiliğe tepki göstermiyorlar?"

Çorum

Çorum Hürriyet Meydanı'nda toplanan AK Parti Çorum İl Gençlik Kolları üyeleri, sembolik olarak kurulan iki darağacının etrafında Rabia işareti yaparak, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Katil Sisi, yaşasın Mursi" sloganlarıyla Mısır'daki darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararını protesto etti.

Giresun

AK Parti Giresun İl Gençlik Kolları'nın öncülüğünde Mısır'da 528 kişi için verilen idam cezası kararı protesto edildi.

Gençlik Kolları Medya Tanıtım Başkanı Muhammet Sarıyıldız, Atatürk Meydanı'ndaki protestoda yaptığı basın açıklamasında, Mısır'da 528 kişi hakkında "kanlı çarşamba" olarak bilinen olaylar bahane edilerek idam kararı verildiğini hatırlattı.

Bu duruma sessiz kalmamak adına Mısır Müftülüğüne gönderilecek mektuba ek edecekleri imza kampanyasını duyurmak istediklerini belirten Sarıyıldız, şunları kaydetti:

nbsp;"Halkın oyuyla iş başına gelen Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı yapılan, İsrail güdümlü darbeyle işlerini bir çırpıda halledeceklerini zannedenler Mısır halkının iradesine sahip çıkmak adına darbecilere karşı onurlu bir direnişi karşısındaki korku ve kaygılarını yeni hukuk skandallarına imza atarak gayrimeşruluğunu bir kez daha ispat etmiştir."

Konuşmanın ardından meydandaki vatandaşlara 528 karanfil dağıtıldı.

Eskişehir

Eskişehir AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hakan Çizmelioğlu, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da 528 kişi hakkında idam cezası verildiğini, bu cezanın hakkaniyetten uzak olduğunu söyledi.

Hiçbir suçun karşılığının insanların canıyla ödenmemesi gerektiğini vurgulayan Çizmelioğlu, şöyle konuştu:

"İdam bir ceza değil, geri dönüşü olmayan bir felakettir. Hiçbir yargılama, savunması elinden alınmış insanlara karşı böyle insafsızca karar veremez. 20 dakika süren duruşmada, '528 nbsp; idam kararı' demek, her dakika için 26idam demektir. Bu bile yönetimin nasıl vahşetlere sebebiyet verdiğinin göstergesidir. Mısır'da bu olaylar yaşanırken diğer devletler bu olaya sessiz kalarak adeta üç maymunu oynamaya devam ediyor. 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' diyorlar. Mahkeme salonlarında bembeyaz kefenleriyle darbe mahkemelerine başkaldıran, şehadeti esarete tercih ederek asla zillete boyun eğmeyeceklerini haykıranları selamlıyoruz. "

Bursa

AK Parti Osmangazi İlçe Gençlik Kolları, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto amacıyla imza kampanyası başlattı.

Gençlik Kolları üyeleri, Orhangazi Parkı'nda açtıkları stantta vatandaşlardan Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto için imza topladı. Kampanyaya katılanlara, "Rabia" işareti bulunan fularlar dağıtıldı.

Edirne

Edirne'de, Rabia Platformu üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan grup, temsili darağacı kurdu. Edirne Rabia Platformu Basın Sözcüsü Cihat Veysel Aki, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, Mısır'da usulsüz bir mahkemenin 528 kişiyi ölüme mahkum ettiğini söyledi.

Aki, şiddet döngüsünü durdurmak ve hayatları kurtarmak için imza kampanyası başlattıklarını, toplanan imzaları Mısır'ın dini liderine göndereceklerini belirtti.

Aki, atılan her imzanın 528 darağacına inen balta olacağını vurguladı.

Gruptakiler, açıklamanın ardından, idamların durdurulması için vatandaştan imza topladı.

CHP'li Gök komisyonu toplantıya çağırdı

Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Mısır'daki idam kararını görüşmek üzere komisyonu toplantıya çağırdı. Gök, komisyon başkanlığına verdiği dilekçede, Mısır'daki idam kararının, yargılama süresi ve yargılama biçimiyle adil olmadığını belirtti.

İdam kararın uygulanmasının, toplumdaki kutuplaşmayı, kin ve intikam duygusunu sürekli arttıracağını ifade eden Gök, karara karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu vurguladı.

Gök, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"Konunun hassasiyeti Türkiye kamuoyunu bu idamlara karşı tepki göstermeyi ve uluslararası kuruluşlarla paylaşmayı ivedi bir insanlık görevi olarak önümüze koymuş bulunmaktadır. TBMM İnsan Haklarını İnceme Komisyonu olarak bu konunun gündemli olarak görüşülmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasının önemli ve olumlu katkıları olacağı açıktır. Mısır'daki idamlara karşı duruşumuzun yüksek sesle duyurulması ve bu konuda çok yönlü çaba sarf edilmesi gerekmektedir."

nbsp;AK Parti Gençlik Kolları idam kararını Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Adıyaman'da da protesto etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...