Meclis'ten Mısır'a idam tepkisi

Meclis'ten Mısır'a idam tepkisi

GÜNDEM Haberleri

Mısır'da darbe hükümeti tarafından 529 kişiye verilen idam cezasına tepkiler büyüyor. Türkiye'deki birçok şehirde protesto eylemi yapıldı.

Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezasına Türkiye'den büyük tepki geldi. Herhangi bir avukatın bulunmadığı duruşmada alınan kararla ilgili son hüküm 28 Nisan'da açıklanacak. 20 dakika süren ve 529 kişiye verilen idam cezasına dünya genelindeki Müslümanlar ve Batılı ülkeler sessiz kalırken Türkiye, Mısır halkının yanında oldu. Türkiye'de 37 şehirde halk sokaklara döküldü. Başta AK Parti Gençlik teşkilatları tarafından düzenlenen gösterilere, birçok sivil toplum kuruluşları da destek verdi. 3 Temmuz 2013'te Mısır'ın Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi'nin darbe yaparak binlerce kişinin ölümüne yol açtığını belirten göstericiler, temsili olarak idam sehpası kurdu. Bazı kişiler kefen giyerek kararı protesto etti. İdam cezasının uygulanmaması için gösteri yapılan şehirlerde başlatılan imza kampanyasına katılım büyük oldu. İmzalar, idam kararını görüşen Mısır Müftüsü'ne gönderilecek.
Sosyal medyada özellikte Twitter'da açılan hashtaglar'da karar protesto edildi. Kararın uygulanmaması için Twitter'da 230 milyondan fazla tweet atıldı. Aynı mahkemede devam eden bir diğer davada da benzer suçlamalarla İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de dahil olmak üzere 683 kişi daha yargılanıyor. Mahkemenin yargıladığı sanıkların büyük çoğunluğu hakkında süratle verdiği idam kararlarının bu dosya kapsamında da tekrarlanmasından endişe ediliyor. İdam kararını veren hakim Said Yusuf Sabri'nin, eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında göstericileri öldürmekle suçlanan bütün sanıklar için beraat kararı verdiği ortaya çıkmıştı.
Bu arada Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, idam kararlarıyla ilgili açıklama yaptı. Fehmi, "Nihai karar bu olsa bile hem şeklen hem de içerik bakımından temyiz hakkı var. Ayrıca yeni seçilecek cumhurbaşkanı da af yetkisini kullanabilir" dedi. Mısır'da 26-27 Mayıs tarihlerinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Seçimi kesin kazanacak gözüyle bakılan isim, 3 Temmuz'daki kanlı askeri darbeyi yapan Abdulfetteh Sisi.

nbsp;Meclis'ten Mısır'a idam tepkisi
TÜRKİYE'DE 37 ŞEHİRDE İDAM SEHPASI KURULDU
37 şehirde düzenlenen gösterilerle Türkiye, Mısır halkının yanında olduğunu bir defa daha gösterdi. Giydikleri beyaz gömleklerle temsili idam sehpalarının üzerine çıkan göstericiler, ipleri boyunlarına geçirdi. İdamların durdurulması için vatandaşlardan imza toplandı.

Meclis'te 4 partiden ortak deklarasyon: nbsp;Kara bir leke olur
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin imzasıyla Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı konusunda ortak deklarasyon okundu. Birleşimi yöneten Başkanvekili Meral Akşener'in okuduğu deklarasyonda, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin, kardeş ülke Mısır'da cereyan eden olayları yakından ve kaygıyla izlendiği belirtildi. Deklarasyonda özetle şunlar kaydedildi: "TBMM olarak tüm kardeş Mısır halkının yanındayız. Mısırlı kardeşlerimizin demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler, hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve refah yönündeki talep ve beklentilerini içtenlikle destekliyoruz. Siyasi gerekçelerle verilmiş olan idam cezalarının sadece Mısır halkını değil, bütün insanlığın vicdanını sızlatacağı açıktır. Bunun, Mısır'daki gerginlikleri daha da artırabileceği ve intikam hislerine dönüşebileceği endişesini taşıyoruz. Mısır'da barış ve demokrasiye giden yolun özgürlük ve insan haklarının düğmesinden geçtiği inancındayız. Dolayısıyla TBMM olarak amaç ve hedefimiz sadece kardeş Mısır halkıyla dayanışma halinde olduğumuzun altını çizmektir. Mısır'ın demokratik mücadelesine, umutlarına, hayallerine, istikbaline gölge düşürecek, insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınacak olan bu idam kararlarının uygulanmaması, TBMM'de tecelli eden millet iradesinin ortak arzusudur."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...