'Kırılgan Beşli saçmalık'

'Kırılgan Beşli saçmalık'

Ekonomi Haberleri

Goldman Sachs'ın uzun yıllar Varlık Yönetimi Başkanlığını yapmış Jim O'Neill; Başbakan Erdoğan'ın "faizler inmeli" görüşüne destek verdi.

Küresel ekonomiye "BRIC" kavramını kazandıran, Goldman Sachs'ın uzun yıllar Varlık Yönetimi Başkanlığını yapmış Jim O'Neill; Başbakan Erdoğan'ın "faizler inmeli" görüşüne destek verdi. İngiliz ekonomist O'Neill, "Şimdi Türk Lirası daha istikrarlı olduğuna göre, neden faizler azaltılmasın? Bana mantıklı geliyor. Türkiye için daha önce farkında olmadığım bazı pozitif şeyleri yeni görüyorum. Orta Doğu ve Afrika ile konumu gerçekten son derece pozitif. PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerine bakınca beklenenden daha iyi performans sergilediğini görüyoruz. Türkiye'nin göz ardı edilen olumlu yanları var" ifadelerini kullandı. Bu yılın başında gelişmekte olan ekonomilere ilişkin endişelerin doğruyu yansıtmadığını vurgulayan O'Neill, "Bence son derece komik olan 'kırılgan beşli' tanımı oldukça saçma. Bu tanım, gelişmekte olan ekonomilerin cari açık vermemesi gerektiği anlamına geliyor. Fakat bu ülkeler daha fazla sermaye çekerler. Sonucunda da cari açık oluşur" şeklinde konuştu. O'Neill; bir süre önce Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'yi "MINT" ülkeleri diye tanımlamış, geleceğin bu ekonomilerde olduğunu söylemişti.

SANAYİDE ÇARKLAR DÖNÜYOR, BÜYÜME TAHMİNLERİ YUKARI REVİZE EDİLİYOR
Sanayide çarkların beklentilerden hızlı dönmesiyle birlikte, ekonomistler 2014 yılı büyüme tahminlerini de yukarı yönlü revize etmeye başladı. İş Yatırım Menkul Değerler Ekonomisti Dr. Uğur Küçük, "2014 için yüzde 1.5 olan büyüme tahminimizi yüzde 2.5'e yükseltiyoruz. Büyüme tahminimizi yukarı çekmemizde iki temel gerekçe oldu: İlki Avrupa ekonomisinde öngörülenden kuvvetli toparlanma ve zayıf kur sayesinde ihracat kaleminin toplam üretimi ve büyümeyi destekleyecek olması... İkincisi ise gelişen piyasalara olan küresel risk iştahının düzelmesiyle toparlanan Türk Lirası'nın, ufukta daha gevşek bir para politikası ışıkları yakması" diye konuştu. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de şunları söyledi: "Şubat gerçekleşmesi ilk çeyrekte GSYH büyümesinin yüzde 4 civarında gerçekleşebileceğini düşündürdü. Böyle olursa, 2014 yılı büyümesinin yüzde 3 civarı gerçekleşmesi daha yüksek ihtimal gibi görünmekte."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...